Már Kabulban vannak a tálibok

Már Kabulban vannak a tálibok

Kandahár, 2021. augusztus 14.
Tálib zászló lobog a délnyugat-afganisztáni Kandahárban, Afganisztán második legnépesebb városában 2021. augusztus 14-én. A lázadók immár az ország északi, nyugati és déli részének nagy területeit, összességében az ország területének kétharmadát elfoglalták rohamtempójú offenzívájukban, amely májusban, az amerikai erők kivonásával párhuzamosan kezdődött el. Az amerikai erők teljes kivonásáig kevesebb, mint három hét van hátra.
MTI/EPA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden irányból elkezdtek benyomulni a tálibok Kabulba – írta a BBC magyar idő szerint vasárnap reggel. Helyi tudósítójuk beszámolója szerint nem igazán ütköznek ellenállásba. Farzana Kochai helyi parlamenti képviselő arról beszélt a BBC -nek, hogy az emberek kétségbeesetten próbálnak elmenekülni a fővárosból. „Azt mondják, hogy a repülőjáratok megteltek, aki nem jut ki, nincs más lehetősége, mint maradni” – tette hozzá. Különösen a nők miatt aggódik.

Az afgán elnök eközben arról posztolt a Twitteren, hogy „Kabulban szórványos lövöldözések történtek, Kabult nem támadták meg, az ország biztonsági és védelmi erői a nemzetközi partnerekkel együttműködve biztosítják a város biztonságát, a helyzetet kordában tartják.”

A tálibok is közleményt adtak ki, miszerint elrendelték harcosaiknak, hogy tartózkodjanak a főváros belépési pontjain – tekintettel a városban lévő civilekre. A város biztonságáért még a kormány felelős, folytatódnak a tárgyalások a hatalom átadásáról – tették hozzá. Arra kérték a lakosokat, hogy maradjanak. A BBC szerint azonban több helyről fegyverropogásról és tálib zászlót lóbáló harcosokról érkeznek hírek a városból.

A tálibok a dohai tárgyalásokon részt vevő küldöttségének vezetője azt közölte: utasították harcosaikat, hogy Kabulban ne alkalmazzanak erőszakot, tegyék lehetővé a biztonságos távozás lehetőségét mindenkinek, aki ki akar jutni az országból, a nőket pedig arra kérik, hogy menjenek a kijelölt védett övezetek valamelyikébe. A CNN úgy tudja, a tálibok betörése miatt az Egyesült Államok elkezdte felgyorsítani a követségi munkatársak kimenekítését.

Az ország többi részét gyakorlatilag már szombatra elfoglalták a tálibok. Vasárnapi sajtóértesülések szerint az Afganisztánban maradt németek, helyi segítőik és családtagjaik kimentésére készül a német hadsereg (Bundeswehr). Mindez tízezer embert is érinthet