Már kilenc közép-európai tagállam támogatja Ukrajna NATO-tagságát

Már kilenc közép-európai tagállam támogatja Ukrajna NATO-tagságát

Volodimir Zelenszkij (Képernyőfelvétel: Volodimir Zelenszkij / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilenc európai NATO-tagállam vezetője vasárnap adott ki közös nyilatkozatot vasárnap, amiben támogatják Ukrajna csatlakozását az Egyesült Államok vezette biztonsági szövetséghez – írja az amerikai AP hírügynökség nyomán a 444. Az aláírók egyúttal felszólították mind a 30 NATO-országot, hogy növeljék a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken gyorsított eljárásban kezdeményezte Ukrajna NATO-tagságát, azonnali válaszként arra, hogy Oroszország bejelentette négy ukrajnai régió annexióját.

A NATO-tagsághoz mind a 30 tagország jóváhagyása szükséges, és Ukrajna csatlakozása nem tűnik egy gyorsan megugorható akadálynak - különös tekintettel arra, hogy az ország háborúban áll. Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia kormányfő vasárnap közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben ez áll: „Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázióval szembeni védekezésben, követeljük Oroszországtól, hogy azonnal vonuljon ki az összes megszállt területről, és arra ösztönözzük valamennyi szövetségesünket, hogy jelentősen növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat.”

A közlemény szerint az egyes országok vezetői határozottan kiállnak a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozón hozott döntések mellett. Akkor a NATO-tagok egyöntetűen üdvözölték Ukrajna és Grúzia csatlakozási törekvéseit, de nem voltak hajlandóak egyértelmű menetrendet meghatározni a két ország esetleges csatlakozására vonatkozóan.