Már legkevesebb 151 halottja van a halloweeni pániknak Szöulban

Már legkevesebb 151 halottja van a halloweeni pániknak Szöulban

Sérült embereket részesítenek elsősegélyben mentősök Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején kitört lökdösődésben 2022. október 29-én. (MTI/AP/Yonhap/Li Dzsi Un)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfrissebb jelentések szerint 151-en meghaltak és 81-en megsérültek Szöulban Halloween estéjén kitört tömeges pánik miatt – adja hírül a BBC. Az áldozatok többsége fiatal volt, többségében nők vesztették életüket. 19 külföldi áldozatot is azonosítottak már, köztük irániakat, üzbégeket, kínaiakat és norvégokat. A halálos áldozatok száma még nőhet, a sérültek közül ugyanis legalább húszan nagyon súlyos állapotban vannak. Rengeteg eltűntet tartanak még számon, a szülők kétségbeesetten keresik gyermekeiket a közeli kórházakban. 

A tragédia a dél-koreai főváros éjszakai életéről ismert belvárosi részében, Itevonban történt, ahol a szűk utcákban torlódott össze rengeteg ember. Nagyjából százezren gyűltek össze Itevonban szombat este, hogy megünnepeljék az első maszkmentes Halloweent a koronavírus-járvány kitörése óta. A szerencsétlenséget az okozhatta, hogy túl sokan zsúfolódtak be egy szűk utcába a szórakozónegyedben, és a tolongásban agyontaposták egymást. Az egyik szemtanú szerint látni lehetett, hogy ebből baj lesz, mert a szokásosnál tízszer akkora tömeg gyűlt össze. A történtekről készült videókon látszik, ahogyan az összezsúfolódott fiatalokat egy szűk utcán löki tovább a tömeg, majd a földre zuhannak. Egyesek a karjuknál fogva próbálták kiemelni az embereket a tömegből. Volt, aki egy órán át őrlődött a tömegben, de végül sikerült élve kiszabadítani az emberek közül. 

A tűzoltóság szóvivője szerint több mint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre, és több mint 1700 orvos, egészségügyi dolgozó és mentős vesz részt a sérültek ellátásában. 

Jun Szuk-jol dél-koreai elnök nemzeti gyászt hirdetett ki vasárnap reggel – írja a The Guardian. A hatóságok egyelőre vizsgálják a szerencsétlenség körülményeit. 

 

 

Címkék: Szöul, pánik, Halloween