Már több áldozata van a koronavírusnak, mint a SARS-nak

Már több áldozata van a koronavírusnak, mint a SARS-nak

Védőmaszkot viselő gyalogosok Vuhan egyik elnéptelenedett utcáján 2020. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Arek Rataj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína szárazföldi részén szombaton 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma – jelentette be vasárnap a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Az MTI által idézett tájékoztatás szerint országosan 89 új halálos áldozatot jelentettek Kínában szombaton és 2656 újonnan megerősített koronavírusos esetet, túlnyomó többségüket a járvány fészkének számító Hupej tartományból. A járvány decemberi kitörése óta ezzel 33 738-ra emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált esetek száma.

Az új halálos áldozatok száma minden eddigi napi adatnál magasabb, az újonnan megerősített esetek száma ugyanakkor február 1-je óta először esett 3000 alá.

A vírus áldozatainak elsöprő többségét, 89-ből 81-et továbbra is a járvány fészkének számító Hupejből jelentették (ezzel 780-ra nőtt a hupeji áldozatok száma), de a 2656 új tüdőgyulladásos esetből is 2147-et ebben a tartományban diagnosztizáltak az előző 24 órában. Ezzel 27 100-ra nőtt a koronavírusos esetek száma a tartományban.

Az adatok alapján hírügynökségek megállapítják, hogy a 2019-nCoV jelű vírus járványa – amely decemberben tört ki a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban – több ember halálát okozta eddig Kínában, mint a 2002-2003-as SARS-járvány világszerte. A 18 éve kezdődött súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) járvány világszerte 774 ember halálát okozta.

A brit külügyminisztérium közben azt közölte, hogy vasárnapra virradó éjjel újabb repülőgép szállt fel Vuhanból fedélzetén 200 emberrel. Az utasok között a járvány elől evakuált brit és más külföldi állampolgárok és orvosok, valamint az akció szervezői vannak. Az evakuálást szolgáló második és egyben utolsó charter-járat az angliai Oxford melletti katonai repülőtérre érkezik vasárnap.

Címkék: koronavírus, Vuhan, SARS