Már több mint 600 ezer menekült hagyhatta el Ukrajnát

Már több mint 600 ezer menekült hagyhatta el Ukrajnát

Ukrajnai menekültek a Nyugati pályaudvaron, 2022. február 28-án. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) keddi jelentése szerint már jócskán meghaladja a félmilliót, és elérte a 660 ezret az Ukrajnában zajló háború elől menekülők száma. Az emberek valamelyik szomszédos országban kerestek menedéket. Erről UNHCR genfi sajtótájékoztatója nyomán számolt be az MTI. A menekülők többségében nők és gyerekek, számuk pedig exponenciálisan növekszik. A hírek szerint vannak, akik hatvan órát várakoznak, hogy bejussanak Lengyelországba, Románia felé pedig helyenként húsz kilométeres sorok is kialakultak. Magyarország felé is jelentős sorok alakultak ki az közúti átkelőkön, de vannak, akik gyalog vagy vonattal lépték át a magyar–ukrán határt.

A legtöbben egéybként Lengyelországba érkeztek, a Der Spiegel szerint az orosz invázió kezdete óta az ukrajnai menekültek száma meghaladta a 450 ezret. Pavel Szefernaker lengyel belügyminiszter a lengyel rádiónak azt mondta, hogy eddig hétfőn érkezett az országba a legtöbb ukrajnai, ez több mint 100 ezer embert jelent. Kedden pedig 98 ezer háború elől menekülőt regisztráltak.

Románia felé is sokan igyekeznek elhagyni Ukrajnát. Oda több mint 113 ezer menekült érkezett a román határőrség adatai szerint. A német közmédia híroldala, a Tagesschau.de szerint azonban az érkezőknek csak egy része maradt Romániában, sokan továbbutaztak Magyarország és Bulgária felé.

Magyarországon is meghaladta már a 100 ezret az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekültek száma. A rendőrség kedd délutáni közlése szerint hétfőn 16 óráig 104 989-en lépték át a határt Ukrajna felől. Erről a Népszava számolt be. Azt írják, hogy az adatok szerint nagyságrendileg minden nap ugyanannyian érkeznek: a háború kitörésének napján majdnem 20 ezren lépték át a határt, ezt követően 17-19 ezren.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint kedden csak a budapesti pályaudvarokra 4000 menekült, köztük több mint 500 gyermek érkezett Ukrajnából.

Egy Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán még az előző hét szerdán megjelent videó tanúsága szerint a magyar kormány 600 ezer ukrajnai menekülttel számol. Ez a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában tett látogatásán forgatott összeállítás egyik kimerevített képéből derült ki, amelyet az Rtl.hu vett észre.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint összességében akár a négymilliót is elérheti majd háború elől menekülők száma.