Már több mint százezer életet követelt a járvány

Már több mint százezer életet követelt a járvány

A koronavírus-járványban elhunyt áldozatokat temetik a New York-i Hart-szigeten 2020. április 9-én. Bill DeBlasio polgármester úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálták az ideiglenes temetkezések lehetőségét a szigeten arra az esetre, ha megtelnek a városon belüli halottasházak (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagypéntek este hatkor érte el hivatalosan is a százezer áldozatot a Covid-19 betegségben elhunytak száma. Még mindig Olaszországban van a legtöbb elveszített beteg (18 849), de már akár holnap listavezető lehet az Egyesült Államok ebben a szomorú statisztikában – ők jelenleg 17 927 halottnál tartanak.

Spanyolországban 15 970 áldozat van, de itt és Olaszországban is már napok óta csökkennek a számok. Most Európában a legrosszabb helyzetben Franciaország van: ma 7120 új fertőzöttet találtak – ezzel csaknem 125 ezerre emelkedett a pozitív esetek száma, és hétezer beteg van kritikus állapotban. Amerika után itt haltak meg a legtöbben az elmúlt huszonnégy órában: 987 beteget veszítettek el, és összesen 12 228 halálos áldozatnál járnak.

Az Egyesült Államokban még csak kor délután van, de ma már húszezer új fertőzésnél és 1300 halottnál tartanak. New Yorkban annyira súlyos a helyzet, hogy tömegsírokba temetik a halottakat, a város Bronx negyedével szemben fekvő Hart-szigeten.

Amerikában a kínai denevérről átugrott koronavírus tarol - feltérképezték a vírustörzseket | Magyar Hang

A koronavírus még azelőtt mutálódott, hogy kijutott volna Kínából. A Cambridge-i Egyetem kutatói feltérképezték a Sars-CoV-2 törzseit, és utánamentek, hol, melyik varriáns fertőzött eddig a leginkább.

A Hart-szigetén több mint százötven esztendőn keresztül New York azokat temette el, akiknek egyetlen hozzátartozójuk sem volt, vagy a családjuk nem engedhette meg magának, hogy fedezze a temetés költségeit. Általában hetente 25 embertől szoktak búcsút venni. Jason Kersten, New York büntetés-végrehajtási hivatalának szóvivője azonban pénteken közölte, a koronavírus-járvány idején naponta 24 halottat helyeznek ott örök nyugovóra. Harton a közeli Rikers-sziget börtönében büntetésüket töltő elítéltek ásták, illetve ássák a tömegsírokat, és ők végzik a halottak elhantolását is.

Sajtóinformációk szerint azonban olyan sok a temetésre váró elhunyt, hogy szerződéses alvállalkozókat is kell alkalmazni. A temetésekről drónfelvételek készültek, és ezek bejárják az amerikai sajtót. Ezeken óriási, téglalap alakú sírgödrök látszanak, fehér védőruhába öltözött emberek hantolják el a koporsókat. Az egyik felvételen az látható, hogy mintegy 40 koporsó vár erre.

Az amerikai sajtójelentésekből nem egyértelmű, hogy csak azokat a Covid-19-ben elhunytakat temetik-e a szigeten, akiknek nem jelentkeztek hozzátartozóik, vagy azokat is, akiknek van családjuk. Bill de Blasio, New York város polgármestere korábban azt mondta, hogy azokat a Covid-19-ben elhunytakat, akiknek vannak hozzátartozóik, nem tömegsírban helyezik el.

A szennyvíz árulkodhat a koronavírus-járvány valódi méretéről | Magyar Hang

A szervezetből távozó vírusok jelezhetik a járványt. Egy amerikai vizsgálat szerint jelenleg csak a jéghegy csúcsát látjuk. A kutatók elmerülnének a részletekben.

New York városában már a kórházak mellé beállított 44 hűtőkamion és a hűtött sátrak is megteltek, a holttesteket nem tudják hol tárolni. Phil Murphy, a szomszédos New Jersey állam kormányzója a héten jelezte, hogy ott is hűtőkamionokra van szükség, mert ott is megteltek a halottasházak. Hasonló gondokkal küszködik Chicago is. A városban csütörtökön már beszereztek 14 hűtőkamiont, amelyet szintén a kórházak mellé állítanak be, továbbá átalakítottak egy óriási, hűtött raktárt is halottasházzá. Ott egyszerre kétezer holttestet tudnak elhelyezni.

A világjárvány új gócpontja Nagy Britannia – ma 5195 új pozitív esetet találtak és 980 beteget veszítettek el. Berobbant a járvány Törökországban, ahol napok óta négyezernél több új fertőzöttet találnak (ma éppen 4747-et), de Oroszországban is egyre több az új pozitív minta, mert ott az elmúlt huszonnégy órában 1786-at találtak). Elképesztő, hogy Németországban már van ugyan csaknem 120 ezer fertőzött, és közel ötezren vannak lélegeztetőgépen, de az elmúlt 24 órában egyetlen, a koronavírus miatt bekövetkezett halálesetet sem jelentettek az országból!

(FRISS: Közben cikkünk megjelenését követően, este 10 órakor frissítették a német napi adatokat, amiből kiderült, hogy a nap folyamán összesen 81 beteg vesztettek el a koronavírus miatt az országban.)

A világjárvány kiindulópontjának számító Kína már csak a hatodik a fertőzések száma alapján létrehozott világranglistán (az elmúlt 24 órában ott 42 új pozitív esetet regsiztráltak és csak egyetlen halottat), míg a második gócpont, Dél-Korea holnap talán már az első húszban sem lesz benne – jelenleg ugyan a tizennyolcadik, de Izrael és Svédország nagyon közel van hozzá és ezekben az országokban sok a napi új eset.

Aggasztó hírek Dél-Koreából: gyógyultak szervezetében jelent meg újra a koronavírus | Magyar Hang

Orvosaik szerint nem fertőződtek meg újra, a vírus a testükben reaktiválódott. Eddig úgy tűnt, az ázsiai ország legyőzte a járványt.