Már több mint tízmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Már több mint tízmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghaladta a tízmilliót a koronavírusos fertőzöttek száma az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap esti adatai szerint. Ezzel az Egyesült Államok a világon az első ország lett, ahol több mint 10 millió ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Az elmúlt tíz nap alatt mintegy egymillióval gyarapodott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Szombaton például több mint 131 ezer új esetet regisztráltak, és az elmúlt héten négy alkalommal is meghaladta a százezret a napi esetszám. Több mint 237 ezren haltak már meg a vírus okozta Covid-19 betegségben és a szövődményeiben.

Erőteljesen terjed a járvány a középnyugati tagállamokban, köztük is elsősorban Észak- és Dél-Dakotában, Nebraskában, Iowában és Wisconsinban. A déli Texasban szombaton regisztrálták az egymilliomodik új fertőzést. A járvány miatti legtöbb elhalálozás eddig New York államban történt: az összes haláleset 14 százalékát ebben a keleti parti tagállamban rögzítették. A hét végén rekord számú új fertőzöttet jelentettek Új-Mexikóból, Kansasból, Nevadából, s megkettőződött az Oklahomában regisztrált fertőzöttek száma is. Különösen megnőtt az idősotthonokban megbetegedettek aránya.

Szombaton Wilmingtonban elmondott beszédében Joe Biden megválasztott elnök ígéretet tett arra, hogy elsődleges feladatának tekinti a járvány kezelését. Vasárnap ugyanitt közölte, hogy Vivek Murthy volt tiszti főorvost és David Kesslert, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetőjét nevezi ki a járványellenes munkacsoport két vezetőjének.

A hivatalos bejelentést Biden erről hétfőn teszi meg. A munkacsoport várhatóan 12 tagú lesz. Egyes elemzések feltételezik, hogy Bill Gates, a Microsoft volt társalapítója is szerepet kap benne. Gates a hétvégén a Fox televíziónak adott interjújában késznek mondta magát erre, és jelezte szándékát a vakcinakutatásban történő részvételre is.

(MTI)