Marad a populizmus, marad a megosztottság, marad a konteóhívő a republikánus pártban

Marad a populizmus, marad a megosztottság, marad a konteóhívő a republikánus pártban

Marjorie Taylor Greene, Georgia állam republikánus szenátora "Trump győzőtt" feliratú védőmaszkot visel a 117. kongresszusi ciklus első ülésén az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. január 3-án. MTI/AP/The Washington Post pool/Erin Scott

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A képviselőházi többség csütörtökön megfosztotta bizottsági tisztségeitől Marjorie Taylor Greene-t, az összeesküvés-elméleteket terjesztő trumpista képviselőnőt. A szavazáson a demokraták egyhangú támogatásával tíz jobboldali képviselő is a büntetés mellett voksolt. A republikánusoknak egy napon belül ez volt a második lehetőségük arra, hogy szimbolikusan is elutasítsák a trumpizmust és a populista irányt. Nem éltek vele.

A képviselőház 230 igen, 199 nem szavazattal fogadta el azt a határozatot, amelyben megfosztották a konteóhívő Marjorie Taylor Greene-t az oktatási és a pénzügyi bizottságban betöltött frissen megszerzett tisztségeitől. A példátlan lépést a demokraták kezdeményezték, mert szerintük a georgiai képviselő korábbi kijelentései valódi veszélyt jelentenek a kongresszusra. Ezek hosszú sorában szerepelt például Nancy Pelosi képviselőházi elnök „halálra ítélése”, vagy a „pizzagate-ügy”, amely szerint demokrata vezetők egy pizzérián keresztül üzemeltetnek egy pedofil hálózatot.

A csütörtöki vita során Marjorie Taylor Greene azt mondta, hogy már nem hisz a QAnonban. Abban a szélsőjobboldali összeesküvés-elméletben, amely szerint egy sátánista, kannibál, pedofil, gyerekprostituált-kereskedő csoport szövetkezik Donald Trump volt elnök ellen. Arról is beszélt, hogy most már tudja, hogy „valóban történnek iskolai lövöldözések” – azzal szemben, hogy korábban azt mondta: egy 2018-as és egy 2019-es iskolai vérengzés is csak megrendezett színjáték volt. Szintén visszavonta azt az álláspontját, hogy 2001. szeptember 11-én nem is csapódott repülőgép a Pentagonba.

A frissen megválasztott georgiai képviselő nemcsak megosztott összeesküvés-elméleteket, hanem
maga is szerzője volt számos konteónak, amit az azóta megszűnt American Truth Seekers (Amerikai Igazságkeresők) nevű honlapon tett közzé. – Ezek a múlt szavai voltak, amelyeket már nem képviselek – mondta a csütörtöki szavazás előtt Marjorie Taylor Greene.

A voksolás végeredménye alapján a demokrata frakció és tíz republikánus politikus nem hitt a pálfordulásnak és képviselőtársuk megbüntetésére szavaztak. – Nem hallottam megbánást, nem hallottom elnézéskérést – érvelt az egyik illinois-i demokrata. Egy kaliforniai párttársa pedig egyenesen arról beszélt, hogy képviselői mandátumától is meg kellene fosztani Marjorie Taylor Greene-t. A republikánusok bosszút esküdtek: a párt képviselőházi frakcióvezetője, Kevin McCarthy megfogadta, hogy ha többséget szereznek újra, megtorolják a történteket. 

2-0

A republikánusoknak a csütörtöki volt a második lehetőségük, hogy elhatárolódjanak Marjorie Taylor Greene-től és az általa – korábban – képviselt szélsőséges ideológiáktól. Szerdán este ugyanis a frakció zárt ülést tartott, ahol a két napirendi pont közül az egyikben megvitatták a georgiai képviselőnő ügyét. Sajtóhírek szerint az ülésen végül nem szavaztak a kérdésben, de egyesek állva tapsolták meg a konteós kollégájukat.
A szerdai találkozó szintén izgalmas másik napirendi pontja az volt, hogy megbüntessék-e a frakció harmadik legbefolyásosabb tagját, Liz Cheney-t. A wyomingi képviselőnőnek az volt a bűne, hogy megszavazta a Trump elleni impeachmentet idén januárban. A titkos szavazáson végül nem kapott büntetést frakciótársaitól.

Cheney vs Greene, konzervativizmus vs populizmus

Az elmúlt két nap eseményei is jól mutatják, hogy komoly megosztottság van a republikánus pártban arról, hogy folytassák-e a Trump által megkezdett populista politikát, vagy térjenek vissza a hagyományos konzervatív értékrendhez. Az e heti küzdelemben Marjorie Taylor Greene ügye egyértelműen a populizmust képviselte, míg a nagyhatalmú egykori republikánus alelnök Dick Cheney lányának a kérdése a szélsőségekkel való szakítás szimbólumává vált.

Elemzők szerint Trump még mindig nagyon komolyan rányomja bélyegét a republikánus pártra, annak ellenére, hogy a bukott elnök floridai birtokára visszavonulva és Twitter-fiókját elvesztve nem tudja már közvetlenül elérni szimpatizánsainak tömegét.

Ezt mutatják a felmérések is: a Donald Trump regnálásának legutolsó közvélemény-kutatása szerint a republikánus szavazók 85 százaléka támogatta a bukott elnököt kisebb vagy nagyobb mértékben. A teljes lakosságot tekintve azonban csak az amerikai 42 százaléka tekintett pozitívan rá.