Márciusra kész lehet a Pfizer omikron elleni oltása

Márciusra kész lehet a Pfizer omikron elleni oltása

Kiveszik a hűtőszekrényből a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 9-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusra kész lesz a Pfizer omikron variáns elleni vakcinája – ezt Albert Bourla, a gyógyszergyártó elnök-vezérigazgatója nyilatkozta  a CNBC amerikai hírcsatorna beszámolója szerint. A Moderna omikron ellen fejlesztett készítménye őszre lehet elérhető.

Albert Bourla elmondása szerint a vakcina más terjedő variánsok ellen is védelmet biztosít majd. A vezérigazgató szavai szerint nem világos, hogy szükség lesz-e külön omikron vakcinára, és hogy milyen módon kell majd felhasználni, de már legyártottak bizonyos számú dózist, mert néhány ország hozzá szeretne jutni az oltóanyaghoz, amint lehetséges.  

Egy Egyesült Királyságban készült kutatás szerint a Pfizer és a Moderna oltóanyagai csak tíz százalékos hatékonysággal védenek a tünetes omikron-fertőzés ellen húsz héttel a második dózis után, ugyanakkor a komoly megbetegedés ellen megfelelő védelmet adnak. Az emlékeztető oltással pedig már 75 százalékos a hatékonyság a tünetes fertőzés elleni védelemben is.

A Fehér Ház járványügyi tanácsadója, Anthony Fauci decemberben úgy nyilatkozott: nincs szükség speciális, omikron elleni emlékeztető oltásra, mert a mostani emlékeztető oltások is jól működnek az omikron variáns ellen.

A Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel korábban szintén azt mondta a CNBC-nek, hogy dolgoznak az omikron elleni emlékeztető oltáson, amely őszre lehet elérhető, hamarosan a klinikai tesztelés fázisába lépnek. Szerintük a kormányok részéről nagy az igény az oltóanyagra, mert rendszeres koronavírus elleni oltásra készülnek.

Orbán Viktor nemrég, az elmúlt év utolsó kormányinfóján jelentette be, hogy a magyar kormány 9,5 millió, omikron ellen kifejlesztett vakcinát rendel a Pfizertől. Ezek az idei év második felében és 2023-ban fognak megérkezni.