Máris kiüresítették a következő pandémiát megelőzni hivatott egyezményt

Máris kiüresítették a következő pandémiát megelőzni hivatott egyezményt

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2021 decemberében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamai megszavazták, hogy létrehoznak „egy egyezményt, megállapodás vagy más nemzetközi struktúrát, amely erősíti az országok pandémia elleni felkészültségét, a megelőzést és a rá adott reakciót”. Az egyezmény szövegének korai verziói még kifejezetten bátornak és elszántnak tűntek, de a Nature értesülése szerint a mostanra sokadszor módosított változat már nem sok konkrétumot, illetve kötelező vállalást tartalmaz.

A kezdeti változat hangsúlyozta a nemzetek közötti méltányosság és a vakcinák, diagnosztikai eszközök és gyógyszerek igazságos elosztásának fontosságát, illetve előírta volna, hogy a világ országai olyan globális megfigyelőrendszert működtessenek, amely időben felfedezhetné a világjárványt indítani képes kórokozókat. Az első verzió (amit „nulladik vázlatnak” neveztek) még a gyógyszerekre vonatkozó szabadalmak időleges felfüggesztését is tartalmazta, ami megkönnyítette volna, hogy a szegényebb országok is gyorsan gyártani tudják az oltásokat, illetve a terápiás készítményeket, ezzel fékezve a járványt.

Az egyezmény szövegének most körbeküldött új változata (amelyet a WHO még nem hozott nyilvánosságra, mégis kiszivárgott) látszólag továbbra is a méltányosság alapelvét tartja szem előtt, de a kritikusok arra hívják fel a figyelmet, hogy a megfogalmazás változtatásai meglehetősen árulkodók. Az angol kijelentő módú shall és will segédigéket (fog) kicserélték a „sürgetni” és „támogatni” konrétumot nem ígérő igékre.

Emellett 47 esetben került a szövegbe a „megfelelő módon” értelmű „as appropriate” megjegyzés, a tervek finanszírozási rendszerét lefektető szövegrészek pedig egyszerűen eltűntek. A szabadalmi jogok esetleges felfüggesztése egyelőre benne van még a szövegben, de azzal a megjegyzéssel, hogy e szövegrész jövőjéről majd a későbbi tárgyalásokon döntenek. Eközben pedig a gyógyszergyártók hevesen lobbiznak, hogy a szabadalmaik érintetlenek maradjanak, és erősen nyerésre állnak. 

Az egyezménytervezet ellenzői az álhírterjesztéstől sem riadnak vissza, és ez ellen nemrégiben már Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója is felemelte a szavát. Az Egyesült Államokban például az az állítás terjed, hogy az egyezmény jelentősen korlátozná az országok szuverenitását pandémia esetén, és szinte minden döntési jogkört a WHO-ra ruházna át. Ghebreyesus szerint ez hazugság, a nemzeti szuverenitás érintetlen marad, az egyezmény csak ajánlásokat fogalmaz meg. Ennek ellenére erősen kétségessé vált, hogy az egyezmény – ha valaha is aláírják majd – valós hatást érhet el a járványok elleni védekezésben.

 

Címkék: WHO, pandémia