Szándékosan bombázhatták le az ezer gyermek és asszony lakta színházat

Szándékosan bombázhatták le az ezer gyermek és asszony lakta színházat

A színház műholdképén jól látszanak a két oldalra is kiírt „gyerekek” feliratok (Fotó: BBC/Maxar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy héttel ezelőtt, március 16-án telitalálatot kapott a mariupoli színház, amelynek alagsorában több mint ezer civil, főképpen nők és gyerekek kerestek menedéket. Mindeddig nem tudni, hogy hányan lelték halálukat a színházban, amelynek nagy része a földdel vált egyenlővé. Az eddig hírek mindössze a bennlévők egytizedének, nagyjából 130 embernek a kimentéséről szólnak.

Hiába írták ki a színházra jól láthatóan, hogy „Gyerekek”. A mentési erőfeszítéseket nehezíti (vagy éppen ellehetetleníti), hogy a város folyamatos tüzérségi támadás alatt áll. Vélhetően ez a támadás követelte az ukrajnai háború mindeddig legtöbb civil áldozatát. A BBC tudósítója beszélni tudott néhány túlélővel, akik elmondták, hogy hogyan élték át, és hogyan menekültek meg a támadásból.

Egyikük, Marija Rodjonova, egy 27 éves tanár már 10 napja lakott a színházban két kutyájával. A támadás előtti percekben ment ki a tábori konyhába, hogy némi ételmaradékot szerezzen a kutyáknak. Amikor visszament, eszébe jutott, hogy a kutyák már régen nem ittak, ezért elindult újra a bejárat felé. Valószínűleg ez mentette meg az életét, mert amikor a bomba becsapódott, az épület olyan részén tartózkodott, ami nem omlott össze.

Egy férfi a falhoz nyomta, és a saját testével fogta fel a mindenhol repülő üvegszilánkokat. A hangos robajtól Rodjovának megfájdult a füle, de a dobhártyája nem szakadt be, mert hallotta, ahogy mindenki sikoltozik, mindenkit beborítanak az üvegszilánkok. Két órán keresztül meg sem tudott mozdulni a sokktól.

Vladiszlav, egy ugyancsak 27 éves lakatos nem a színházban lakott, csak az ott lévő barátait jött meglátogatni. A főbejáratnál volt a bomba becsapódásakor. A robbanás után az épület kigyulladt, és káosz tört ki. Vladiszlav mindenhol vérző embereket látott, nyílt sebeket, a romok között gyerekeit kereső anyát, és egy kisfiút, aki sírva mondta, hogy nem akar meghalni.

Egy londoni biztonságpolitikai elemzőintézet, a McKenzie Intelligence Services a pusztítás alapján arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen bomba, méghozzá egy lézer irányítású KAB-500L bomba becsapódása okozta a tragédiát. E bomba gyújtószerkezete a becsapódás pillanatában aktiválódik, így a bomba nem képes a robbanás előtt lehatolni a pincéig. Minthogy tökéletesen az épület mértani középpontját érte a találat, nagyon valószínű, hogy precíziós irányítású bombával támadtak, és a színház volt a kijelölt célpont. Nincs szó semmiféle véletlenről vagy tévedésről.

 

Címkék: ukrajnai háború