„Mariupolban annyira súlyos a helyzet, amennyire csak lehet. Egyszerűen embertelen”

„Mariupolban annyira súlyos a helyzet, amennyire csak lehet. Egyszerűen embertelen”

Lerombolt lakóépület romjai a délkelet-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban 2022. április 13-án (Fotó: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dél-ukrajnai Mariupolban maradt ukrán erők tovább harcolnak, és elutasítják a megadásra vonatkozó orosz felszólítást – jelentette ki vasárnap Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

– A város még nem esett el – mondta Smihal az ABC televízió Ez a hét (This Week) című műsorában. Hozzátette, hogy a város egyes részeit továbbra is ukrán katonák ellenőrzik. Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők szombatra a város lakott részéből kiűztek minden ellenállót, és csak az Azovsztal acélüzemben maradt egy maréknyi fegyveres. Ők helyi idő szerint 10 óráig hagyhatták el az üzemet fegyver nélkül az ultimátum szerint.

Az ukrán város nehéz helyzetéről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt. – Mariupolban annyira súlyos a helyzet, amennyire csak lehet. Egyszerűen embertelen – közölte egy videóüzenetben. Az államfő szerint csak „két megoldás” létezik: a nyugatiak azonnal nehézfegyvereket szállítanak, hogy megtörjék az orosz invázió előtt 441 ezer lakosú, stratégiai fontosságú Azovi-tengeri kikötőváros ostromát, vagy tárgyalások útján segítenek elérni a harcok leállítását. – Nincs sem élelmiszer, sem víz, sem gyógyszer – mondta az elnök újságíróknak, azzal vádolva az oroszokat, hogy „elutasítják” a humanitárius folyosók megnyitását. Smihal közölte azt is, hogy részt vesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank jövő heti washingtoni ülésein, és további pénzügyi segítséget kér Ukrajna számára.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes vasárnap követelte, hogy nyissanak evakuációs folyosót a mariupoli sebesültek kimenekítésére. Egyben bejelentette, hogy felfüggesztették a kelet-ukrajnai civilek kimenekítését szolgáló humanitárius folyosók működtetését, mert nem állapodtak meg az orosz hadsereggel a tűzszünetről.

Meghívta Macront

Zelenszkij a CNN-nek is adott interjút, ahol azt jelentette be, hogy ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt, hogy a saját szemével lássa: az orosz erők „népirtást” követnek el. Ezt a szót a francia államfő Joe Biden amerikai elnökkel ellentétben eddig nem volt hajlandó kiejteni. – Beszéltem Emmanuellel – mondta Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevíziónak pénteken adott és vasárnap sugárzott műsorában. – Úgy gondolom, elérheti, hogy Oroszország kezdjen párbeszédet – tette hozzá. – Azt mondtam neki: szeretném, ha megértené, hogy nem háborúról van szó, ez egyszerűen népirtás. Meghívtam, jöjjön el, ha alkalma nyílik rá – mondta Zelenszkij. „Eljön, látni fogja, és bizonyos vagyok benne, hogy meg is fogja érteni”.

Elnökválasztási kampánya során Emmanuel Macron kifejtette csütörtökön, hogy a népirtás fennállását jogászoknak, nem pedig politikusoknak kell megállapítaniuk, és a „szóháború fokozása” nem segít Ukrajnán.

Arról, hogy az elnök miről beszélt még a CNN-nek adott interjújában, itt írtunk.

Címkék: Ukrajna, háború, Mariupol