Mariupolban egyre tragikusabb a humanitárius helyzet

Mariupolban egyre tragikusabb a humanitárius helyzet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mariupol városának polgármestere, Vadim Bojcsenko arról számolt be, hogy a városközpontban zajló utcai harcok ellehetetlenítik a néhány nappal ezelőtt az oroszok által lebombázott színház romjai alá rekedt több mint ezer civil mentését. Továbbra sem tudni, hogy közülük hányan maradhattak életben, de ahogy telnek a napok, még a bombázást túlélők esélyei is rohamosan romlanak.

„Minden elképzelhető fegyverrel, tankokkal, aknavetőkkel lövik a környéket. Az erőink mindent megtesznek, hogy tartsák az állásaikat a városban, de sajnos az ellenség erői nagyobbak” – mondta a polgármester.

A színházon egyértelműen jelezték, hogy az polgári óvóhelyként üzemel, az oroszok mégis porig rombolták bizonyos részeit. Ők tagadják, hogy ők lőtték volna az épületet. 

Mariupol nagy stratégiai jelentőségű kikötőváros Délkelet-Ukrajnában. Hetek óta orosz ostrom alatt áll, a becslések szerint 300 ezer civil rekedhetett a városban áram, folyóvíz és fűtés nélkül. Az utóbbi öt napban a polgármester szerint 40 ezer embernek sikerült elhagynia a várost, és 20 ezren várakoznak a következő evakuációs fordulóra. Ugyanakkor az ukránok már nem hisznek az oroszok ígéreteinek, miszerint megnyitják a humanitárius folyosót. Az elmúlt hetekben ugyanis számos alkalommal megszegték a szavukat, és a civil konvojokat kezdték lőni, amint elindultak.

Az elemzők szerint az oroszok a humanitárius folyosókkal való hitegetéssel, majd a civilek aknavetőzésével is az ukránok kitartását próbálják megtörni.

Egy ukrán parlamenti képviselő, Dmitro Gurin, akinek szülei is a városban rekedtek, a BBC-nek elmondta, hogy a városban középkori állapotok uralkodnak. Az élelemkészletek és az ivóvíz is fogytán van. A tankok a kilencemeletes lakóházakat lövik, így a bent lakók folyamatosan az életükért rettegnek. A város mostanra felismerhetetlené vált Gurin szerint, az épületek 80 százaléka találatot kapott, 30 százalékuk teljesen megsemmisült.

Címkék: ukrajnai háború