Mariupolt karantén alá helyezték koleraveszély miatt

Mariupolt karantén alá helyezték koleraveszély miatt

Az Azovsztal acélmű belülről (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz támadók által lerombolt és elfoglalt délkelet-ukrajnai városban, Mariupolban karantént vezettek be, mert továbbra is holttestek hevernek az utcákon, ami jelentős járványveszéllyel jár. Főként a kolera felbukkanásától tartanak. Az oroszok eközben megkezdték a mariupoli Azovsztal acélművekben maradt holtestek elszállítását és átadását az ukránoknak. Néhányukat már Kijevbe szállították, ahol DNS-elemzés segítségével fogják meghatározni személyazonosságukat.

Az ukrajnai háború egyéb friss történései:

  • Volodimir Zelenszkij a front közelébe látogatott. Itt elismerte, hogy keleten az oroszok számbeli fölényben vannak Szjevjerodonecknél, de az ukrán védők erősek és kitartanak. Elmondta, hogy az oroszok célja Zaporizzsja elfoglalása, hogy ezáltal megnyíljon az út előttük a középső országrész felé.
  • Az ENSZ szerint a szexuális erőszak továbbra is általános Ukrajna oroszok által megszállt területein, és a háború egyben embercsempészeti krízissé is vált. A háború elől menekülő nők és gyermekek kiszolgáltatottak és kizsákmányolással néznek szeme, mondta Pramila Patter, az ENSZ különleges megbízottja. 
  • Az ukrán haditengerészet bejelentette, hogy több mint száz kilométerre visszaszorította az orosz flottát a Fekete-tengeren az ukrán partoktól. 
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter válaszlépésekkel fenyegette meg a nyugatot, ha nagy hatótávolságú fegyverekkel látják el Ukrajnát. Az Egyesült Királyság ennek ellenére bejelentette, hogy küldeni fog tüzérségi rakétavetőket Ukrajnának. Az ukrán elnöki szóvivő azt nyilatkozta, hogy legalább 60 ilyen rakétavetőre lenne szükségük ahhoz, hogy esélyük legyen visszaverni az oroszokat.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Aleksandar Vucic szerb elnökkel tárgyalt volna, de Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegro nem engedte a repülőgépét átrepülni a légterükön, ezért le kellett mondani a látogatást.
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint megbízható értesülések szerint Oroszország megdézsmálja az ukrán gabonatermést, hogy azt a saját hasznára értékesítse. Eközben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is azzal vádolta Oroszországot, hogy szándékosan gerjeszti a globális élelmiszerválságot.
  • Az amerikai hatóságok azzal vádolják Roman Abramovics orosz oligarchát, hogy engedélyek nélkül exportált két amerikai repülőt Oroszországba.

Címkék: ukrajnai háború