Már a hetedik tábornoki rangú orosz főtiszt halt meg Ukrajnában

Már a hetedik tábornoki rangú orosz főtiszt halt meg Ukrajnában

Jakov Rezantszev altábornagy (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán védelmi minisztérium az orosz agresszió során életét vesztette Jakov Rezantszev altábornagy, akit egy Herszon környékén végrehajtott ukrán ellencsapás ölt meg. Ha igaz a bejelentés, akkor Rezantszev lehet immár a hetedig tábornoki rangú orosz tiszt, aki az életét veszíti az ukrajnai háborúban.

Rezantszev a 49. összevont orosz hadsereg parancsnoka volt. Eddig rajta kívül egy másik altábornagyot sikerült megölni, ezzel ők ketten az ukrajnai háborúban meghalt legmagasabb rangú katonák. Orosz oldalon szokatlanul sok magas rangú tiszt esik el. Ez elemzők szerint annak jele lehet, hogy az orosz főtisztek a hadsereg elvárásokon aluli teljesítménye miatt kénytelenek közvetlenül a frontvonalban tartózkodni, hogy próbálják fenntartani a fegyelmet.

Egy az ukrán hírszerzés által elfogott orosz rádióüzenetben egy orosz katona azt mondta, hogy Rezantszev az invázió negyedik napján azzal kérkedett, hogy a háborút órákon belül megnyerhetik. Az altábornagyot pénteken ölték meg a Herszon melletti Csornobajvka légi bázisra mért csapás során. Ugyanezen a bázison ölték meg a másik a másik orosz altábornagyot, Andrej Mordvicsevet is.

A főtisztek levadászását az is segíti, hogy az orosz hadsereg részben kénytelen teljesen titkosítatlan kommunikációs csatornákat, például sima mobiltelefonokat és analóg rádiókat használni, amit gyerekjáték lehallgatni. Az ukrán hírszerzésen belül pedig külön egység dolgozik az orosz tisztek lokalizálásán.

Pénteken nyugati források arról számoltak be, hogy egy orosz tábornokot a saját katonái ütöttek el (és öltek meg) szándékosan egy járművel, így torolták meg a zászlóaljat ért súlyos veszteségeket.

Címkék: ukrajnai háború