Másfél milliárd dollárt kap Lukasenka Putyintól

Másfél milliárd dollárt kap Lukasenka Putyintól

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) tanácsának moszkvai ülésén 2014. december 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkva másfél milliárd dollár állami hitelt nyújt Minszknek – jelentette be az MTI beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Putyin tévékamerák előtt hangsúlyozta, hogy a hazájukban kialakult helyzetet a fehéroroszoknak maguknak kell tárgyalások útján megoldaniuk, „külföldről érkező súgás nélkül”. Logikusnak és időszerűnek nevezte, hogy Lukasenka alkotmánymódosítást kezdeményezett hazájában. Leszögezte, hogy Moszkva elkötelezettje marad a Minszkkel kötött együttműködési megállapodásoknak, egyebek mellett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén és a Szövetségi Államon belül. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a két ország katonai együttműködését folytatni kell.

Lukasenka köszönetet mondott Putyinnak a fehérorosz helyzetben képviselt álláspontjáért és azért, hogy rámutatott: a fehérorosz határok egyúttal a Szövetségi Állam határai is. Nehezményezte, hogy a NATO az ellenzéki tüntetések idején hadgyakorlatot tartott Fehéroroszország közelében, és arra hívta fel vendéglátóját, készítse fel csapatait arra, hogy ellenálljanak egy esetleges agressziónak. Kifejezte háláját amiatt is, hogy Moszkva megígérte Fehéroroszország ellátását a Covid-19 elleni vakcinával.

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta lényegében folyamatosan tüntet. A voksoláson az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta, ám ezt a helyi ellenzék és az Európai Unió sem ismeri el. Azóta zajlanak rendszeresen a demonstrációk, nem ritka a rendőri agresszió és a tömeges letartóztatások sem.