Másfél millió ukrán van jelenleg áram nélkül

Másfél millió ukrán van jelenleg áram nélkül

Mariupoli falfestmény (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő tweetje szerint másfél millió ukrajnai lakosnál szakadt meg az áramszolgáltatás a szombat reggeli orosz rakétatámadások után, amelyek az elektromos hálózatot célozták.

Az elmúlt héten számos orosz légitámadást hajtottak végre az ukrán eletromos infrastruktúra ellen, az oroszok nyilvánvaló új taktikája az, hogy az ország lakóit teljesen megfosszák az energiaellátástól. A becsések szerint eddig az ország elektromos infrastruktúrájának 30-40 százalékát pusztították el.

Az orosz rakétatámadások a háborútól eddig viszonylag kevéssé sújtott nyugati országrészt is elérik. Az ukrán elektromos szolgáltató közleménye szerint a szombati támadások okozta kár eléri vagy meghaladja az október 10-i támadások károkozását.

Országszerte számos város borult teljes vagy részleges sötétségbe, így kijev, Csernyihiv, Zsitomir, Szumi, Harkiv is. Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy a Herszonban egyre inkább ukrán ellentámadás alatt álló orosz megszállóerők aláaknázták a Nove Kakovka vízierőmű gátját. Ha ezt elrobbantják, akkor az erőmű teljesítményének kiesése mellett a kiömlő irdatlan mennyiségű víz is tömegkatasztrófát fog okozni. Az oroszok által irányított helyi „vezetők” tagadták a vádakat.

 

Címkék: ukrajnai háború