Maszkdiplomácia: Kína 30 millió dollárral segíti a WHO-t

Maszkdiplomácia: Kína 30 millió dollárral segíti a WHO-t

Munkások az új, ezer férőhelyes kórház építkezésén Vuhanban 2020. január 24-én. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett. MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína 30 millió dollárt adományoz az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az új koronavírus okozta világjárvány elleni küzdelem támogatására – írja az MTI Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő csütörtöki Twitter-üzenetére hivatkozva.

A szóvivő aláhúzta: az adománnyal a fejlődő országok egészségügyi ellátási rendszerét kívánják megsegíteni. Hua említést tett arról is, hogy Kína márciusban már 20 millió dollárt adományozott a WHO-nak.

Donald Trump amerikai elnök április 14-én jelentette be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, mert szerinte az ENSZ szakosított szervezete nem megfelelően reagált a járványra. Azt állította, hogy az Egészségügyi Világszervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője pedig elfogult Peking iránt.

Miután a múlt év végén a közép-kínai Vuhanban kitört járványt Kínában sikerült visszaszorítani, Peking a járvány által sújtott országok megsegítésével igyekezett helyreállítani az egészségügyi válsághelyzet kezelése kapcsán megingott nemzetközi megítélését. A nemzetközi sajtóban „maszkdiplomáciaként” emlegetett kampány keretében Kína védőmaszkokat és más egészségügyi felszereléseket adományoz bajba jutott országoknak, illetve megkönnyíti ezen árucikkek szállítását az érintett területekre. A segítségnyújtó akciókat azonban egyes megfigyelők kritikusan értelmezik, úgy vélekedve, hogy Peking a járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatást kívánja ezzel az eszközzel feledtetni, hogy a nemzetközi közösség ne kérje számon Kínán a világjárvány kialakulását.