Mecseteknél lövöldöztek Új-Zélandon, félszázan meghaltak

Mecseteknél lövöldöztek Új-Zélandon, félszázan meghaltak

Az egyik terrorista, aki élőben közvetítette a támadást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenkilenc ember meghalt, több mint húsz pedig súlyosan megsérült két Christchurch-i mecsetnél történt lövöldözésben Új-Zélandon – írja a BBC a honlapján.

Jacinda Ardern miniszterelnök terrorista támadásnak minősítette a történteket, szerinte ez az ország történetének egyik legsötétebb napja. Három férfit és egy nőt már őrizetbe vettek, de még további elkövetőket keresnek. Később egyiküket elengedték, miután nem volt köze a merénylethez, így péntek kora délután hárman voltak már csak őrizetben.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint az egyik támadó ausztrál állampolgár, aki erőszakos szélsőjobboldali terrorista. A rendőrség Linwood külvárosában is kiürített egy mecsetet, ott szintén sokan megsérültek. Arra szólítottak fel a hatóságok, hogy mindenki maradjon otthon, és az iskolákat is bezárták.

Az egyik lövöldöző 17 percen át élőben közvetítette a támadást a Facebookon egy fejkamerával. Facebook- és Instagram-profilját már felfüggesztették, azon még dolgoznak, hogy a videót teljesen eltüntessék a közösségi oldalról. A videó elején azt lehetett látni, hogy a támadó a Masjid Al Noor mecsethez hajt, és már az ajtónál rálő többekre automatafegyverével. Előbb a férfiak, majd a nők imaterméhez ment, és tüzelt a jelenlévőkre.

A feltételezett elkövető, Brenton Tarrant a támadás előtt közzétett egy szöveget, amiben azt állította, célja félelmet teremteni. Hetvennégy oldalas manifesztumát egy Dylan Thomas-idézettel kezdte, ezzel: „csöndben ne lépj az éjszakába át.” A szélsőjobboldali aktivista ezután áttért arra, hogy erőszakra szeretne bátorítani a muszlimokkal szemben. Tarrant állítja, kapcsolatba került Anders Breivikkel is, aki „áldását adta” a merényleteire. A férfi ausztrál állampolgár, és Grafton városából származik. A tanulmányai nem túlzottan kötötték le, egyetemre sem ment, inkább befektetett kriptovalutába, majd ebből a pénzből utazgatott. Személyi edzőként dolgozott az elmúlt években. A férfi introvertáltként írta le magát, aki nem keresi a népszerűséget, egyúttal önjellemzése szerint etno-nacionalista és fasiszta. A támadást két éve tervezte, Christchurchöt pedig három hónappal ezelőtt kinézte magának. „Igen, ez egy terrortámadás” – szögezte le előre. Eredetileg nem Új-Zélandon tervezte a mészárlást, de aztán a szigetre esett a választása, mert azt akarta üzenni, hogy a világon sehol nem lehetünk biztonságban.

Két magyar nevét is felírta fegyverére Tarrant. A 444 vette észre, hogy Hunyadi János és Szilágyi Mihály neve is felkerült a ravasz fölé, illetve az egyik tárra. A feliratok a támadó bevándorlás- és muszlimellenes nézeteihez kötődnek, Hunyadiék így 1456 és Nándorfehérvár miatt szerepelhetnek ott. De felkerült például Charles Martel neve is. Az elkövető a fehér felsőbbrendűséget hirdette. Wellingtonban közben már feliratokkal üzennek az elkövetőnek, a muszlimok mellett kiállva.

A történtek más megvilágításba helyezik az ismert rendező, Taika Waititi egy évvel ezelőtti nyilatkozatát is. A Thor: Ragnarök és a Hétköznapi vámpírok rendezője arról beszélt, Új-Zéland lényegében rasszista, de a legjobb hely a világon, ahol „lényegében nem történik semmi.” Hazájában szerinte például szándékosan rosszul ejtik a maori neveket, és mindennapos előítéletekkel kell szembesülniük a polinézeknek.

A filmes a Twitter-oldalán reagált a pénteki terrortámadásra, azt írva: „a hazám zokog, ahogy én is. Belehalok a tudatba, hogy ez a fajta gyűlölet felbukkanhat a szülőföldemen. Teljes szívvel Christchurchcsel, az áldozatokkal, a családtagokkal, a muszlim közösséggel és mindazokkal vagyok, akik szigeteinket otthonuknak tekintik” – üzente. Hozzátette: „ezek nem mi vagyunk.”

A minden héten más és más által szerkesztett People Of New Zealand Twitter-oldalon több posztban is támogatásukról biztosították a helyi muszlimokat, és arra kértek mindenkit, hogy segítsék az áldozatokat. Együttérzéséről és támogatásáról biztosította Új-Zéland népét és az áldozatok hozzátartozóit Ferenc pápa, a brit királynő, Donald Trump, Theresa May, illetve magyar részről Áder János is.