Medikán csaphat le Olaszországra

Medikán csaphat le Olaszországra

Fotó: Unsplash/Gabriele Diwald

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Medikán formálódhat és akár 4-500 mm csapadék is leeshet a napokban Olaszország déli tartományaiban – írja az Időkép.

Mint írták, a hosszú nyár és a rekord meleg hónapok jócskán felmelegítették a Földközi-tenger vizét. Az elmúlt hetekben még a mediterrán országokban sokfelé strandidő honolt, ám a napokban fordul a kocka. Az Észak-Afrika partjainál kialakuló alacsony nyomású ciklon vasárnap-hétfő környékén magába szippantja a meleg tengervíz tárolta nagy mennyiségű energiát, és van esély rá, hogy egy ún. medikánná fejlődik. A jelenség a mediterrán és hurrikán szavak összetételéből ered, és arra utal, hogy a kialakuló mediterrán ciklon trópusi, hurrikánhoz hasonló jegyeket hordoz, kialakulása és olykor erőssége is összevethető a hurrikánokkal.

A medikán a déli régiókba, Calabriába, Basilicatába, valamint Szicília és Szardínia szigetére is heves esőzéseket hozhat már a vasárnap folyamán. Hétfőn tovább erősödve a következő héten végig ez a ciklon határozhatja meg Olaszország időjárását, rendkívüli mennyiségű csapadékkal, szélviharral és árvízzel fenyegetve a mediterráneumot. Lokálisan 4-500 mm eső is előfordulhat, ami 5 havi csapadékmennyiséget jelent a térség átlagát tekintve. A képződmény Görögország nyugati tájaira is hatással lesz, itt a széllökések hétfőn elérhetik a 100 km/órát.