11 órásra csökkent a sor II. Erzsébet ravatalához, de a Buckingham-palota megközelíthetetlenné vált

11 órásra csökkent a sor II. Erzsébet ravatalához, de a Buckingham-palota megközelíthetetlenné vált

Megközelíthetetlenné vált a Buckingham-palota 2022. szeptember 22-én. (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rengetegen kíváncsiak II. Erzsébet Westminster Hallban kialakított ravatalára, pénteken már 24 órás volt az oda vezető sor, szombaton kora délután ez 14, késő estére 11 órára csökkent a The Guardian szerint. A Magyar Hang kiküldött tudósítója szerint szombaton így is elképesztően nagy volt a tömeg, és a Buckingham-palotát is képtelenség volt megközelíteni.

Helyszíni beszámolója szerint a környező parkokban és utcákban több tízezren, de lehet, hogy százezren várakoztak arra, hogy meglessék, kik érkeznek, vagy hagyják el a Buckingham-palotát, amelyet egyébként lényegében lezártak és kordonokkal vettek körbe. 

A hangulat nyugodt, ünnepélyes volt, az emberek virágokkal érkeztek és rengeteg a gyerekes család is, akik most végső búcsút szeretnének venni a néhai királynőtől – jelentette tudósítónk, aki szerint nagyon jól szervezettnek tűnik az esemény.

Londoni idő szerint hét óra körül hatalmas üdvrivalgás hallatszott a palota körül, mint kiderült, visszatérhetett a virrasztásról Vilmos herceg. Szombat este ugyanis a királynő nyolc unokája, köztük Vilmos walesi herceg és Harry sussexi herceg is virrasztott a Westmister Hallban. III. Károly kérésére a fiai katonai egyenruhát viseltek, míg a másik hat unoka formális öltözetben jelent meg a ravatalnál.

Annak ellenére, hogy az új királyt sokan nem tartják népszerűnek, a királyi család tagjait valóságos rocksztároknak járó fogadtatásban részesíti a tömeg, láttukra éppúgy sikoltoznak mint egy koncerten.   

Napközben korábban III. Károly és Vilmos herceg meglepetésszerűen kilátogatott a ravatalhoz sorban álló emberekhez, a BBC beszámolója szerint kezet ráztak és szóba elegyedtek a sorban álló gyászolókkal. A lap beszámolója szerint a tömeg jól fogadta a királyi kiruccanást, III. Károlyt éltették, illetve William nevét is skandálták. 

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

A néhai királynő koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben épült Westminster Hallban. A ravatalozóhelyiség hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.