Még mindig ég a tűz Csernobilban

Még mindig ég a tűz Csernobilban

A Vörös-erdő Csernobil közelében (Fotó: Jorge Franganillo/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán hatóságok azt közölték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, hogy továbbra is ég a tűz a csernobili atomerőmű környékén, két négyzetkilométer területen. A tüzet valószínűleg orosz tüzérségi belövések, illetve gyújtogatás okozta. Az ukrán tűzoltók eddig négy tüzet oltottak el, de még mindig vannak továbbiak a környező erdőkben. 

A szabályozó hatóság a múlt héten azt közölte a Nemzetközi Atomerőmű Ügynökséggel, hogy továbbra is figyelemmel kíséri az atomerőmű közvetlen környezetét, különösen azért, mert az év ezen szakaszában gyakran spontán tüzek is előfordulnak a radioaktív anyaggal szennyezett területen.

A háború kitörése, február 24. óta az erőmű orosz ellenőrzés alatt áll. A tilalmi zónában az ukrán hatóságok jelenleg nem tudják elvégezni a szükséges méréseket, ám Kijevben és Csernobiltól nyugatra a cézium koncentrációjának enyhe emelkedését tapasztalták. A hatóságos szerint ez nem jelent komoly gondot.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Rafael Grossi szerda esti nyilatkozatában elmondta, a szervezet készen áll arra, hogy szakértőket és berendezéseket küldjön Ukrajnába. Felajánlotta, segítséget nyújtanának a nukleáris létesítmények biztonságának megőrzése és egy súlyos baleset kockázatának csökkentése érdekében. Hangsúlyozta, a nukleáris baleset megelőzésének szükségessége minden egyes nap elteltével egyre sürgetőbbé válik.