„Megadás vagy halál” – az orosz támadók ultimátumot küldtek Mariupol megmaradt védőinek

„Megadás vagy halál” – az orosz támadók ultimátumot küldtek Mariupol megmaradt védőinek

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint hajnali 4 órakor az orosz támadók ultimátumot küldtek Mariupol utolsó harcoló ukrán védőinek, akik egy acélműben barikádozták el magukat. Az ultimátum szerint vagy megadják magukat, vagy végeznek velük. A város lakóövezetei immár orosz ellenőrzés alatt vannak. Az ukrán oldalon nincs jele annak, hogy hajlandók lennének a megadásra. Ha Mariupol elesik, akkor az invázió több mint 50 napos történetében ez lenne az első ukrán nagyváros, amit el tudnak foglalni az oroszok, így ezt Putyin valamiféle sikerként mutathatná be az oroszoknak.

Zelenszij ukrán elnök „rendkívül súlyosnak” minősítette a mariupoli helyzetet, de megadásról vagy a város eleséséről nem beszélt. Viszont kijelentette, hogy ha az oroszok megölnék a védőket, azzal befellegzene a béketárgyalásoknak.

A béketárgyalások enélkül is zsákutcába jutottak. Feltámasztásuk érdekében Roman Abramovics orosz milliárdosKijevbe érkezett, és tárgyalt az ukrán tárgyalódelegációval, de ezen megbeszélések eredménye nem ismert.

Bár az oroszok elvonultak Kijev környékéről, és szárazföldi erőiket a keleti országrészre koncentrálják, az utóbbi napokban újra szaporodnak a főváros körzetét érintő elszórt rakétatámadások, amelyek – a korábbigyakorlattól eltérően – a haddipari infrastruktúrára fókuszálnak. A támadások a Moszkva cirkáló elsüllyesztése után erősödtek fel.

Címkék: ukrajnai háború