Megállapodhattak az ukránok és az oroszok a gabonaexportról

Megállapodhattak az ukránok és az oroszok a gabonaexportról

Fotó: Polina Rytova/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tárgyalásokon közvetítő Törökország bejelentette, hogy eredményre vezettek az Ukrajna, Oroszország és az ENSZ részvételével zajló tárgyalások az ukrán gabonaexport blokádjának feloldásáról. Az Ukrajnában megtermelt, de az országban rekedt gabona élelmiszer-ellátási válságot okozott a világban.

A török védelmi miniszter, Hulusi Akar bejelentése szerint az egyezményt már aláírták, és a két ország küldöttségei jövő héten újra találkoznak, hogy kidolgozzák az ukrán fekete-tengeri kikötőkön keresztül haladó ukrán gabonaszállítmányok közös ellenőrzését. A fekete-tengeri gabonaexportutak biztonságát Törökország fogja felügyelni. 

Törökország emellett koordinációs központokat fog létrehozni Ukrajnában, Oroszországban, illetve az ENSZ-nél. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke szerint a központ célja a gabonaexport teljes folyamatának szervezése lesz. Zelenszkij szerint is nagy előrehaladást értek el, és ez segíthet helyreállítani a világpiac gabonaellátását.

António Guterre, az ESZ főtitkára New Yorkban elmondta, hogy alapvető fontosságú lépést tettek a felek az átfogó megállapodás felé. Ukrajna és Oroszország megmutatta, hogy képesek szóba állni egymással, de Guterres szerint „a békéig még hosszú út áll előttünk.”

(Guardian)

Címkék: ukrajnai háború