Megbukott Heinz-Christian Strache

Megbukott Heinz-Christian Strache

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár beszél Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felajánlotta lemondását szombaton az alkancellári tisztségről a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett elnöke. Heinz-Christian Strache szerint az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz kancellár elfogadta lemondását – írja az MTI.

A 49 éves Strache, aki – mint azt sajtóértekezletén közölte – a párt éléről is távozik, Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

Szombati sajtóértekezletén a politikus egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, azzal a szándékkal, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót.

Lemondását Strache a kormány munkája és a családja iránt érzett felelősséggel indokolta. Egyben bocsánatot kert azoktól, akiknek csalódást okozott, vagy akiket megsértett a nyilvánosságra került videóval. Azt mondta: személye nem lehet az akadálya annak, hogy a kormány folytassa a megkezdett munkát és megvalósíthassa terveit.

Sebastian Kurz kancellár szombat este bejelentette, hogy felbontják a koalíciót, és előre hozott választást kezdeményez.

Előre hozott választás lesz Ausztriában | Magyar Hang

Strache bejelentését követően lemondott tisztségéről az FPÖ parlamenti frakcióvezetője, Johann Gudenus is, akinek közreműködésével jött létre az ibizai találkozó, és aki a tolmács szerepét töltötte be. A 42 éves politikus mély sajnálkozásának adott hangot a két évvel ezelőtt történtekért, és amiatt, hogy magatartásával csalódást okozott azoknak a választóknak, tisztségviselőknek és munkatársaknak, akik bíztak benne.

Orosz támogatás és Pecina

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki. A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung egy titokban készített videofelvételre hivatkozva arról számolt be, hogy a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát 250 millió eurós (81,2 milliárd forint) ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

A nő többször utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. Heinz-Christian Strache ennek ellenére több mint hat órán keresztül tárgyalt vele. Részt vett a találkozón Johann Gudenus is, az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője.

Beszéltek a többi között az állítólagos orosz befektető azon elképzeléséről is, hogy a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná. 

Strache a videón arról beszélt, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne saját magának és pártjának Ausztriában, mint amilyen Orbán Viktornak van Magyarországon. Ehhez Heinrich Pecina segítségét vette volna igénybe Strache: „Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet.”

Pecina volt az, aki tulajdonosként puccsszerűen bezáratta a Népszabadságot, majd a teljes Mediaworksöt eladta Mészáros Lőrinc cégének.

Heinz-Christian Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget. Úgy vélte, az FPÖ a Kronen Zeitung támogatásával akár a szavazatok 34 százalékát is megszerezheti, amivel az első helyen végezne a választáson. Kifejtette, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg.

Tárgyaltak arról is, hogy az orosz partner miként juttathatna nagy összegű támogatást az FPÖ-nek egy egyesületen keresztül, amely nem kapcsolódik a párthoz. A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint az ismertetett támogatási modell felveti az illegális pártfinanszírozás gyanúját.

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez. Beszámolójuk szerint az általuk felkért szakértők hitelesnek találták a rejtett kamerával készített felvételeket.

Strache és Orbán

Az FPÖ EP-listáját is vezető Harald Vilimsky lemondta szombat délutánra tervezett programját: a jobboldali populista pártok milánói nagyrendezvényén Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel közösen vett volna részt.

Strache tizenkét napja, május 6-án járt Budapesten, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt. A magyar kormányfő a találkozó után azt mondta, hogy az alkancellárral közösen mindketten változást szeretnének Európában. Annak örülnének, ha ez olyan lenne, mint Ausztriában, ahol a jobbközép kormány együttműködik a jobboldali hazafias párttal. – Miért ne történhetne meg ez európai szinten is? – tette fel a kérdést. Strache reményét fejezte ki, hogy a hazafias pártok Európában erősödni fognak, sőt, egy frakció is létrejöhet közöttük.

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem” – válaszolta az Index megkeresésére Havasi Bertalan helyettes államtitkár, Orbán Viktor sajtófőnöke.