Megdőlt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja a Halál-völgyben

Megdőlt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja a Halál-völgyben

Halál-völgy (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előrejelzéseknek megfelelően megdőlt az Egyesült Államokban, Kalifornia és Nevada határán lévő Halál-völgyben a valaha mért legmagasabb (hitelesített) hőmérsékleti érték. Az eddigi rekordot egy 2013-ban mért 54 Celsius fokos érték tartotta, ám június 12-én ez az érték 54,4 fok volt (illetve, 130 Fahrenheit, lévén Amerikában ebben a mértékegységben mérnek). A higanyszál még este sem ment 42 fok alá.

Van egy ennél is magasabb mért érték, 1913-ból, szintén a Halálvölgyből: 56,7 fok – ám ezt pár kutató nem tartja hitelesnek.

Nem csak az abszolút rekordhőmérséklet dőlt meg, Észak-Amerika nyugati oldalán továbbra is az emberi egészségre veszélyes extrém magas hőmérsékleteket mérnek, Nevadában továbbra is érvényben marad a legmagasabb fokú hőriasztás. A hőség miatt a vasúti sínek is kivetődtek, ahogy az egyéb infrastruktúrában is keletkezett kár: még az országúti aszfalt is megtört több helyen, például Utahban.

A Foreign Policy elemzése szerint a közeljövőben a hőség, szárazság, vízkorlátozások, a túlzott áramhasználat miatti kimaradások, futótüzek, az infrastruktúra és az ökoszféra összeomlása lesz a megszokott az amerikai Észak-Nyugaton.