Megérkezett Putyin Phenjanba

Megérkezett Putyin Phenjanba

Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin a Vosztocsnij űrközpontban 2023. szeptember 13-án (Fotó: AFP via Europress/Mikhail Metzel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden este a Kreml megerősítette, hogy megérkezett Észak-Koreába Vlagyimir Putyin – közölte a BBC. Az orosz elnök 24 év után látogatott Észak-Koreába.

A portál megjegyzi, Putyin érkezését egész kedden nagy várakozás előzte meg, de végül csak helyi idő szerinti szerda hajnalban landolt az elnöki repülőgép. Az orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti tárgyalására és más protokoll eseményekre szerdán kerül sor, sajtóértesülések szerint a két vezető kilenc órát tölt egymás társaságában.

A két ország nemzetközi szankciók hatálya alatt áll, virágzó kapcsolatukat az Egyesült Államok és szövetségesei szorosan figyelemmel kísérik. Putyin látogatásának legfőbb célja, hogy lőszert szerezzen Észak-Koreából az ukrajnai invázióhoz. Putyin korábban méltatta Észak-Koreát, amiért „határozottan támogatja” a háborút, Kim pedig a múlt héten azt mondta, hogy az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok „a fegyvertársak megbonthatatlan kapcsolatává fejlődtek”.