Megerősítették Ratko Mladic életfogytig tartó szabadságvesztését

Megerősítették Ratko Mladic életfogytig tartó szabadságvesztését

Ratko Mladic (balról a második elől) a szarajevói repülőtéren 1993 júniusában (Fotó: Evstafiev Mikhail/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet. A döntésről az MTI számolt be.

Mladic a 2017-ben hozott, életfogytig tartó szabadságvesztést elrendelő ítélet ellen a következő év márciusában nyújtott be fellebbezést, az ENSZ felügyelete alatt működő nemzetközi ügyészség tavaly augusztusban azonban a határozat fenntartását kérte.

Az ítélet kihirdetését az eredeti ügyrend szerint – ahogy arról korábban lapunk is beszámolt – tavaly márciusra ütemezték, azonban el kellett halasztani, egyrészt mivel Mladic műtéten esett át, másrészt a koronavírus okozta járványhelyzet miatt. A hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmus keddi közleménye szerint további fellebbezésnek nincs helye, az ítélet jogerős.