Megérti az orosz agressziót a boszniai szerbek vezetője, akinek rezsimjét 100 millió euróval támogatják Orbánék

Megérti az orosz agressziót a boszniai szerbek vezetője, akinek rezsimjét 100 millió euróval támogatják Orbánék

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án. A magyar kormányfő munkaebéden fog tárgyalást folytatni Milorad Dodikkal. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milorad Dodik boszniai szerb vezető február 28-án telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, amelynek során megértéséről biztosította Moszkvát az Ukrajnával szembeni agresszió kapcsán – ez derül ki abból az Instragram-bejegyzésből, amit Oroszoroszág szarajevói nagykövetsége tett közzé és amit a balkáni témákra szakosodott Balk.hu portál szúrt ki. „Az Ukrajna körül kialakult helyzet Oroszország részéről történt részletes tisztázása, amely tartalmazta az orosz vezetés által hozott releváns döntések okait, megértésre talált” – áll a találkozó után kiadott közleményében.

Dodik oroszbarát megnyilvánulása nem meglepő. A daytoni békével létrehozott bosnyák államalakulat szerb régiójának vezetője évek óta azon dolgozik, hogy az általa irányított területrész önállósodjon, a célkitűzések között szerepel a saját hadsereg létrehozása is. Milorad Dodik legfontosabb szövetségese ebben a törekvésében nem más, mint Vlagyimir Putyin. 

És a hosszútávú forgatókönyv is sok hasonlóságokat mutat azzal, mint amit Ukrajna keleti részében az elmúlt években láttunk: önkényesen létrehozni egy saját közigazgatással és katonasággal rendelkező tartományt, amely aztán önállósodási igényekkel lép fel, felborítva a status quo-t. Dodik ráadásul ezen célokat – vagyis Bosznia-Hercegovina és így a balkáni térség destabilizálását illetően – nem is árul zsákbamacskát: korábban olyan nyilatkozatokat is megengedett magának, hogy behívja „a barátait”, ha törekvéseit meg akarják akadályozni. (Horvátország erre elég egyértelmű utalást tett.)

Ahogy arról lapunk is hírt adott, tavaly november 6-án Orbán Viktor Boszniában, Banja Lukában találkozott a szeparatista politikát építő boszniai szerb vezetővel. Akkor, amikor már folyamatosan érkeztek a hírek az Ukrajna körüli orosz csapatösszevonásokról. A hivatalos közlés szerint Orbán kijelentette, hogy „kiterjesztjük a felelős szomszédsági és gazdasági programunkat a Boszniai Szerb Köztársaság területére is, és támogatni fogjuk a kis- és középvállalkozókat, és ezzel lehetőséget teremtünk a magyar vállalkozók számára is”. Az ugyanakkor csak később derült ki, hogy mindez mibe kerül a magyar adófizetőknek. Ugyanis Orbán csak egy december 21-i nemzetközi sajtótájékoztatón ismerte el az ARD kérdésére, hogy Magyarország 100 millió eurót, mai áron nagyjából 37 milliárd forintot ad a térségnek, „gazdaságfejlesztési célokra”. A magyar kormányfő ekkor a Balkán stabilitásának megerősítésével indokolta az oroszbarát Dodik-rezsimnek juttatandó támogatást. Egyúttal azt is kijelentette, hogy a Putyin által felkarolt boszniai szerb vezető elleni minden uniós szankciótervet meg fog vétózni. A támogatás kapcsán pedig érdemes megjegyezni, hogy Dodiknak idén ősszel elnökválasztásra kell készülnie.

Lapunk megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Azt szerettük volna megtudni, hogy az ukrán agresszió iránt megértéssel viseltető Dodik rezsimjének támogatását továbbra is fenntartja-e Magyarország, illetve hogy a beígért 100 millió euróból eddig mennyit folyósított Magyarország. Amint válasz érkezik, frissítjük cikkünket, vagy másik cikkben tesszük közzé a reagálást.