Meghalt a Nyugat-ellenes orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij

Meghalt a Nyugat-ellenes orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij


2021. szeptember 13-án Moszkvában készített kép Vlagyimir Zsirinovszkijról, az Oroszországi Liberális Demokrata párt vezetőjéről. A konzervatív-nacionalista politikus 2022. április 6-án, 75 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhunyt Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt vezetője – írta meg Vjacseszlav Vologyinra, az orosz parlamenti alsóház elnökére hivatkozva a 444.

A Nyugat-ellenes, gyakran provokatív kijelentéseiről ismert, 75 éves szélsőjobboldali politikust, az orosz harmadik legerősebb politikai párt első emberét február 2-án koronavírus-fertőzéssel vitték kórházba. 

Amint a 444 is írja, Zsirinovszkij három évtizeden át volt az orosz belpolitika közismert szereplője. A karrierje 1991-ben lendült fel, amikor meglepetésre megszerezte a harmadik helyet a Borisz Jelcin által megnyert elnökválasztáson. Két évvel később a pártja a második helyet szerezte meg a parlamenti választásokon. Putyin-párti ellenzéki volt, amikor nagy szükség volt rá, Putyinékkal együtt szavazott, és botrányos kijelentéseivel a közvéleményt is tudták szondázni.

Különböző országok ellen követelt atomtámadást, elfoglalta volna Alaszkát, és kiterjesztette volna Oroszország határait arra a pontra, ahol a katonáik „a meleg vízben moshatnák ki a csizmáikat az Indiai-óceánban” – írja a Reuters-re hivatkozva a portál. A képviselőtársai egyperces csenddel adóztak, az alsóház megszakította ülését.

A hírhedt Zsirinovszkij pártja nemrég olyan törvényjavaslattal állt elő, ami szerint a háborúellenes tüntetőket kényszersoroznák és Kelet-Ukrajnába vezényelnék. Zsirinovszkij egyébként már decemberben majdnem eltalálta, mikor rohanja le Oroszország Ukrajnát.