Meghalt az utolsó Ceaușescu-testvér

Meghalt az utolsó Ceaușescu-testvér

A Ceausescu-fiúk viszik édesanyjuk koporsóját 1977. júliusában Scorniceştiben (Fotó: Fototeca.iiccr.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghalt Románia egykori diktátorának, Nicolae Ceaușescunak utolsó élő testvére is – adta hírül vasárnap a Libertatea. Ion Ceauseșcut 88 éves korában érte a halál.

A diktátor kilenc testvére közül ő volt a legfiatalabb – 14 évvel később született nála. Ő is egy Olt megyei kis faluban, Scorniceşti-ben jött világra, és nagyobb testvéreihez hasonlóan kamaszként költözött Bukarestbe. Bátyja segítségével a kommunista párt befolyásos embere lett – Nicolae Moszkvába küldte tanulni, majd agronómusként végzett Bukarestben, az üvegházakra specializálva magát. Tanulmányútjai során a Szovjetunióban, Ausztriában, Kelet-Németországban, Bulgáriában és Magyarországon is megfordult, hogy végül egy holland üvegházat vásároljon meg Romániának, amit aztán legalább ezer példányban lemásoltak szerte az országban.

A testvéri segítség jól fogott később is: államtitkári rangig jutott, a Mezőgazdasági Tudományos Akadémia vezetője lett, majd 1983 és 1985 között az Állami Tervezési Bizottság első alelnöke volt. A romániai forradalom alatt letartóztatták, 1990 tavaszán szabadult és utána vállalkozni kezdett, illetve kertészeti szakkönyveket írt. 

Legelő szamár és vizeletszag - ez maradt Ceausescu gigantikus stadionjából | Magyar Hang

A halálhírt bejelentő Marius Manirescu (egykori szociáldemokrata szenátor) szerint Ion technokrata volt és nem politikus alkat – a rendszerváltás a diktátor családjából őt viselte meg legkevésbé. Egy gyereke született, aki a Nicolae Ceaușescu nevet kapta.

Andruță és Alexandrina Ceaușescu tíz gyereket neveltek fel:

  • Niculina Ceaușescu (nő, 1914 – 1990); fizikai munkás
  • Marin Ceaușescu (férfi, 1916 1989) – suszter, majd Románia külkereskedelmi vállalatainak bécsi vezetője
  • Nicolae Ceaușescu (férfi, 1918 – 1989), suszter, később Románia vezetője 1967-1989 között 
  • Maria Ceaușescu (nő, 1920-2007) gyári munkás, majd részlegvezető
  • Florea Ceaușescu (férfi, 1922 – 2006), előbb autószerelő, aztán újságíró a Scânteia című pártlapnál – ő hasonlított a testvérek közül a legjobban a diktátorra
  • Nicolae Andruță Ceaușescu (férfi, 1924 – 2000), a Securitate Băneasai kiképző-intézetének vezetője (igen, két Nicolae volt a családban – a legendárium szerint a második születésekor az apa részegen nem emlékezett, hogy van már egy Nicolae nevű fia, ezért utólag adták a megkülönböztető Andruță nevet)
  • Ilie Ceaușescu (férfi, 1926 – 2002), a hadsereg tábornoka
  • Elena Ceaușescu (nő, 1928-2001) TSZ-munkás, később történelemtanár, főtanfelügyelő
  • Costel Ceaușescu (férfi, 1930-cca 1960) fiatalon elhunyt
  • Ion Ceaușescu (férfi, 1932 – 2020) agronómus 
Akik le akarták lőni Ceausescut | Magyar Hang