Meghalt Desmond Tutu

Meghalt Desmond Tutu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dél-afrikai elnöki hivatal bejelentette, hogy 90 éves korában elhunyt az apartheid ellenes mozgalom egyik vezéralakja, Desmond Tutu érsek. Tutu 1984-ben Nobel-békedíjat kapott az elnyomás elleni erőszakmentes küzdelméért.

„Desmond Tutu emeritus érsek halála egy újabb fejezete a gyásznak, miközben nemzetünk búcsút mond azon nagyszerű dél-afrikaiak nemzedékének, akik elhozták nekünk a felszabadított Dél-Afrikát" – áll Cyril Ramaphosa elnök közleményében.

Tutunál prosztatarákot diagnosztizáltak a 90-es évek végén, és az elmúlt években sokszor kellett kórházba szállítani, hogy a rák kezelésével összefüggő fertőzéseket kezeljék. Végül békében hunyt el egy fokvárosi gondozóközpontban. A halál pontos oka nem ismert.

A róla elnevezett alapítvány közleménye szerint Tutu „a saját balsorsát arra használta, hogy taníthassa az embereket, és felhívja a figyelmüket mások szenvedésének csillapítására... A prosztatarákját is azért hozta nyilvánosságra, hogy mások megtudják: minél hamarabb felismerik, annál nagyobb az esély a kezelésére."

Desmond Tutu a Johannesburgtól 160 kilométerre lévő Klerksdorpban született 1931-ben. Gyermekkorában sokat betegeskedett, később előbb tanárnak tanult, majd anglikán lelkész lett belőle. Londonban szerzett diplomát teológiából. 1986-ban (egy évvel a Nobel-békedíj után) nevezték ki Fokváros érsekévé. Sokat utazott, és a hetvenes évek közepétől kezdve bekapcsolódott a feketék szabadságharcába a fajgyűlölő apartheid rendszer ellen.

Tutu hangosan támogatta a Dél-Afrika ellen bevezetett nemzetközi szankciókat. A rendszer – Nelson Mandelával ellentétben – nem tudta bebörtönözni, főképpen egyházi tisztsége védte őt (hiszen a fokvárosi érsek a dél-afrikai anglikán egyház de facto feje).

Tutu mindig távolságot tartott az Afrikai Nemzeti Kongresszus párttól, ami a szabadságharc központi szervezete volt, és a felszabadulás óta vezeti Dél-Afrikát. Elutasította a fegyveres harcot, de feltétel nélkül támogatta Nelson Mandelát.

Miután Mandelát 1994-ben elnökké választották, Tutu elvállalta az Igazság és Megbékélés Tanácsa nevű testület vezetését. Ez a tanács volt hivatott az apartheid idején elkövetett emberijog-sértések kivizsgálására. Tutu e tevékenységét tartják pályája csúcspontjának, a nemzetközi megbecsülése csak még nagyobb lett, miközben folyamatosan igyekezett begyógyítani a nemzet történelmi sebeit.

 

Címkék: desmond tutu