Meghátrálásra kényszerítették a tálibokat a Pandzssir-völgy ellenállói

Meghátrálásra kényszerítették a tálibokat a Pandzssir-völgy ellenállói

Ahmad Maszúdhoz, a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fiához hű milicisták kiképzésen vesznek részt a Kabultól északkeletre elterülő Pandzssir tartományban 2021. augusztus 30-án. MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos veszteségeket szenvedtek, és meghátrálásra kényszerültek Pandzssir-völgynél az Afganisztán szinte teljes területét ellenőrző tálibok – közölték a területet uraló ellenállók a TASZSZ hírügynökséggel, amelyet az MTI idéz.

A Nemzeti Ellenállási Fronthoz közel álló forrás szerint a tálibok több fronton is visszavonulásra kényszerültek. Mint megírtuk, csütörtök este és az éjszaka folyamán a tálibok megpróbáltak betörni Pandzssirba. Nyugatról az Andarab-völgyön és a Baglan tartománybeli Pule Hiszar körzeten keresztül próbáltak meg eljutni a Havak-hágóig, valamint dél felől a Gulbahar körzeten át.

A tálibok támadása mindenhol összeomlott, visszavonulásra kényszerültek, súlyos veszteségeket szenvedve – mondta az orosz hírügynökséget telefonon tájékoztató forrás. Tagadta, hogy a táliboknak sikerült elfoglalniuk több körzetet és négy ellenőrzőpontot a tartományban.

„A tálibok nem mondanak igazat. Több irányból akarják elfoglalni Pandzssirt, de nem jártak sikerrel, és nem is tudnak elfoglalni semmit, sem az ellenőrzőpont vagy végképp nem körzetet” – tette hozzá a pandzssiri illetékes. Tagadta azokat a tálib jelentéseket is, amelyek szerint az ellenállók 31 harcost, köztük parancsnokokat vesztettek. – Ez is dezinformáció, egy kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a népünket. De nem fognak sikerrel járni – hangoztatta.

Arról is beszámolt, hogy fegyvereket zsákmányoltak a táliboktól, és számos harcosukat pedig foglyul ejtették. „Jelenleg stabil a helyzet az ostromlott Pandzssirban” – tette hozzá.

Fahim Dasti, a milícia szóvivője csütörtökön a TASZSZ-nek azt mondta, hogy az ellenállás elkötelezett a békés rendezés iránt, de felkészült arra, hogy a radikálisok háborút robbantanak ki. Hozzátette, a tálibok az elmúlt két nap harcaiban már mintegy 350 embert vesztettek, és további 35 harcosukat ejtették fogságba.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, kivéve Pandzssirt, de az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni rá a hatalmat. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. A tálibellenes ellenállók vezetője, Ahmad Maszúd, a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

A Kabultól mindössze 70 kilométerre fekvő Pandzssir-völgyet már a szovjeteknek sem sikerült meghódítani, és a kilencvenes években a táliboknak sem, pedig akkor minden adott volt, hogy elszigeteljék az ellenállókat. Arról, hogy mi a titka a Pandzssir-völgy bevehetetlenségének, ebben a cikkben olvashat.