Meghosszabbították a német kormány felhatalmazását

Meghosszabbították a német kormány felhatalmazását

Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én. MTI/EPA/Clemens Bilan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást, a pénteken hozott döntés három hónapra szól.

A kormánypárti frakciók - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának - közös előterjesztését név szerinti szavazáson 375 igen szavazattal, 218 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypártok képviselői mellett az ellenzéki Zöldek is támogatták az előterjesztést.

A javaslat indoklásában kiemelték, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a járványhelyzet javulása és az oltási kampány haladása ellenére továbbra is nagy veszélyt jelent, különösen a kórokozó fokozottan fertőzőképes és a korábbiaknál súlyosabb lefolyású megbetegedést okozó változatai miatt. A Bundestag szeptember végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést a SARS-CoV-2 terjedésével szemben.

A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy a SARS-CoV-2 szétterjedésével úgynevezett országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen az egészségügyi minisztériumnak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül hozza meg a lakosság megvédéséhez szükséges döntéseket. A szaktárca a különleges felhatalmazás alapján a többi között az oltási kampányról hozott rendeleteket, a belügyminisztérium pedig a védekezést szolgáló beutazási korlátozásokról és karanténszabályokról.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 2440 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő 20 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 3165-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 711 569 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 102 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 89 687-re emelkedett Németországban.

A december végén elindított oltási kampányban az utóbbi időszakban naponta átlagosan nagyjából 710 ezer - másodpercenként nyolcnál is több - adag oltást adnak be. Legalább egy adagot péntekig a lakosság 47,5 százaléka - 39 539 170 ember - kapott. Teljes oltással 24,8 százalék - 20 648 461 ember - rendelkezik. (MTI)