Megkerültek Darwin felbecsülhetetlen értékű, ellopott jegyzetfüzetei

Megkerültek Darwin felbecsülhetetlen értékű, ellopott jegyzetfüzetei

Visszakerültek az ellopott Darwin-jegyzetfüzetek (Fotó: Cambridge University Library)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Charles Darwin két jegyzetfüzetét, amelyben az evolúcióelmélet vázlatait jegyezte fel, és egyikben először rajzolta le az evolúciós törzsfát, a Cambridge-i Egyetem könyvtára őrizte, de két évtizede eltűntek. Miután sokáig hiába keresték őket a könyvtár új igazgatója 2020-ban lopás miatt tett feljelentést a rendőrségen, és az interneten segítséget kért az egész világtól a jegyzetfüzetek felkutatására. 

A jegyzetfüzeteket 200-ben vették elő a raktárból, hogy beszkenneljék őket. Ezután visszahelyezték a raktárba, majd egy évvel később leltározni akartak, de akkor észrevették, hogy a jegyzetfüzetek eltűntek. Először a könyvtár személyzete nem gyanakodott lopásra, hanem azt gondolták, hogy a jegyzettömböket elkutyulták, és valamelyik másik polcra tették véletlenül vissza.

De hiába tették értük tűvé a 10 millió könyvet őrző könyvtárat, sehol sem találták őket. Ezért jelentették be két évvel ezelőtt a lopást. A nyomozásba az Interpol is bekapcsolódott, hiszen a Darwin-jegyzetfüzetek a tudománytörténet legnagyobb ereklyéi közé tartoznak, az értékük több millió font lehet (bár sosem akarták őket eladni, legalábbis jogos tulajdonosaik).

Mégsem a rendőrség talált rájuk, hanem egy ismeretlen személy hagyta a 17 emeletes könyvtárépület 4. emeletén, egy nyilvánosan látogatható teremben, az egyik könyvtáros irodája előtt. A helyet valószínűleg szándékosan választották ki, mert ott éppen nincsenek biztonsági kamerák.

Az illető humoránál volt, mert a két jegyzetfüzetet egy rózsaszín díszzacskóba tette, és mellékelt egy géppel írt üzenetet is, amiben boldog húsvétot kívánt a könyvtárosnak.

(Guardian)

Címkék: lopás, Charles Darwin