Zavarodott kézfogással indult meg a béketárgyalások második fordulója

Zavarodott kézfogással indult meg a béketárgyalások második fordulója

Az első tárgyalás az ukrán és az orosz küldöttség között (Fotó: Belarus MFA/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétfői, eredménytelen megbeszélés után csütörtök délután újra tárgyalóasztalhoz ült az ukrán és az orosz fél a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa Nemzeti Parkban. Az ukrán delegáció helikopterrel érkezett a helyszínre a BelTA fehérorosz hírügynökség szerint. A Rosszija 24 orosz hírtelevízión bemutatott felvételek szerint a küldöttségek tagjai kézfogással üdvözölték egymást.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren posztolt képet a delegációkról. Bejegyzése szerint a legfontosabb témák az azonnali tűzszünet, a fegyverszünet, valamint a humanitárius folyosó létesítése a civilek evakuálására a lerombolt vagy folyamatosan tűz alatt álló falvakból és városokból.

Az egyik tárgyaló, David Arakhamia korábban a Facebookon azt írta, hogy a minimumprogram a humanitárius folyosók létesítése – vette észre a Portfólió. Ez már csak azért is fontos, mert az orosz hadsereg az elmúlt időben egyre nagyobb tűzerővel lövi a körbekerített nagyvárosokat, így Kijevet, Harkivet vagy Mariupolt, ami miatt egyre jelentősebb a civil áldozatok száma.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Oroszország arra számít, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások a helyzet gyors rendezéséhez vezetnek és ahhoz, hogy béke lesz a Donyec-medencében, és Ukrajna minden népe visszatér a békés és méltányos élethez.

A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották meg a fehéroroszországi Homel (orosz nevén: Gomel) megyében, az ukrán határ közelében. Akkor az eszmecsere öt órán át tartott.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!