Megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről

Megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről

Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott képen a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőteret biztosító két amerikai ejtőernyős katona, mögöttük felszáll egy C-17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülőgép 2021. augusztus 25-én. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/AP/Amerikai védelmi minisztérium

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről – közölte szombaton John Kirby, a Pentagon szóvivője. A Reuters közvetlenül Kirby bejelentése előtt közölte washingtoni illetékesekre hivatkozva, hogy négyezernél kevesebb amerikai katonai van most a reptéren.

Közben a Pahvok afgán hírügynökség közölte, hogy az iszlamista tálibok már ellenőrzésük alá vonták a légikikötő egyes részeit, ahonnan az elmúlt két hétben – a tálibok hatalomátvétele óta – zajlott a katonák, a diplomaták és afgáni civilek kimenekítése.

John Kirby azt is közölte washingtoni sajtótájékoztatóján, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két embere – terrorcselekmények tervezője – halt meg és még egy megsebesült az amerikai hadsereg pénteki dróntámadásában a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban.

A légi csapással az amerikai hadsereg visszavágott az Iszlám Államnak a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett pokolgépes robbantásokért, amelyekben tizenhárom amerikai katona, illetve több mint 150 afgán civil és tálib vesztette életét – írja az MTI.

A BBC beszámolója szerint az amerikaiak már 117 ezer embert evakuáltak Kabulból, csak szombaton 1400 amerikai és a tálibok által fenyegetett afgán állampolgár átvilágítását végezték el. Még mindig vannak azonban kimenekítésre várók, egy Walesben élő afgán arról számolt be, hogy több családtagja is három napot és éjjelt töltött a kabuli repülőtéren, de akkora volt a zsúfoltság – egyik unokahúga el is ájult –, hogy jobbnak látták visszafordulni. Most arra várnak, hátha adódik más alkalom a menekülésre. – Senki sem érzi magát biztonságban, mindenki fél, retteg és pánikol – mondta Max Zabih Amiri, aki még 2002-ben menekült el Afganisztánból.