Meglepetés: az oroszok hazudtak az állítólagos ukrán piszkos bombákról

Meglepetés: az oroszok hazudtak az állítólagos ukrán piszkos bombákról

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) zászlója. Fotó: IAEA/Twitter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) csütörtökön bejelentette, hogy semmiféle titkos nukleáris tevékenységre utaló nyomokat nem talált azokon a helyszíneket, ahol az oroszok vádjai szerint „piszkos bombákat” állítottak volna elő. Ezen valószínűleg senki nem lepődött meg, talán még azok sem, akik komolyan veszik az orosz propagandagépezet „híreit”.

Az IAEA-t az ukrán kormány hívta be, az orosz vádak cáfolatára. A közleményük szerint „az eddigi eredmények műszaki és tudományos értékelése nem mutatta semmi jelét a be nem jelentett nukleáris tevékenységnek és anyagoknak e három helyszínen”. Az eredményekre reagálva Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy ezek az adatok csak megerősítik Oroszország státuszát, mint „a világ legnagyobb hazudozója”.

Közben az orosz delegáció újra közreműködik a fekete-tengeri ukrán gabonaexportot szervező Egyesített Koordinációs Központ munkájában, miután Vlagyimir Putyin nemrégiben bejelentette, hogy az orosz blöff ellenére mégsem szállnak ki a gabonaszállítási megállapodásból, bármennyire is fenyegetőztek ezzel.

Eltávolították az orosz zászlót a herszoni regionális orosz adminisztráció által használt épületről, mert a felszabadító ukrán csapatok sikeres ellentámadása miatt a megszálló orosz erők adminisztratív hivatalait délebbre, a Dnyeper folyó túlpartjára költöztetik, távolabb a fronttól. Az orosz adminisztráció vezetője újra felszólította a város lakosait, hogy távozzanak az orosz csapatokkal együtt, „a saját biztonságuk érdekében”, de az ukrán vezetés ezt a műveletet erőszakos deportálásnak tartja.

 

Címkék: ukrajnai háború