Meglepetések a román helyhatósági választásokon

Meglepetések a román helyhatósági választásokon

Választópolgár szavaz Csíkszereda 21-es szavazókörzetében 2020. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter még vasárnap reggel is azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy „Hajrá, RMDSZ Erdélyben és Székelyföldön!”, a magyar kormánytagok erős támogatása nem hozott túl nagy sikert Székelyföldön a tulipános magyar pártnak – Udvarhelyszéken például az összes várost elveszítették vagy nem tudták visszaszerezni.

Székelyudvarhelyen csúnyán kikapott az RMDSZ attól a Gálfi Árpádtól, aki a NER és a tulipán szorításában kénytelen volt egy román-magyar vegyespárt színeiben indulni. Székelykeresztúron elveszítették a polgármesteri tisztségen, Szentegyházán pedig nem tudták visszaszerezni, így Udvarhelyszéken csak községekben tudtak nyerni a jelöltjeik, és ott sem mindenhol. Az RMDSZ-es polgármester veszített a Kovászna megyei Baróton is. A szórványban viszont tudtak nyerni: Szatmárnémetiben marad a magyar polgármester, Kereskényi Gábor. 

Bár az RMDSZ saját sikerként könyveli el, nem jelenthető ki, hogy húsz év után ők nyerték volna vissza Marosvásárhelyt – a függetlenként induló Soós Zoltánt ugyanis mind a három magyar párt támogatta, és az is segítette a sima győzelmet, hogy a románok szavazata tizenkét jelölt között oszlott szét. És még az sem biztos, hogy csak a magyarok szavaztak Soósra – korrupcióellenes és kétnyelvű kampányával szimpatikus lehetett az értelmiségi románok között is (ráadásul úgy tudjuk, a magyarok között is voltak, akik azért nem szavaztak Soósra, mert a helyi Hit Gyülekezetének tagja, és a vallási közösség erősen katolikusellenes, ami nem jó belépő Székelyföldön).

Soós első nyilatkozata is egy gesztus volt a többség felé: először románul kezdett beszélni, és azt mondta: „am învins! Együtt győztünk, közösen! Visszanyertük Marosvásárhelyt! (…) Nem a magyarok, hanem a marosvásárhelyiek győztek. Nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a vásárhelyiek nyertek a korrupció és a keresztapák felett!”

A romániai helyhatósági választások nagy nyertese a jobboldal, és főként a Mentsétek meg Romániát választási szövetség (USR PLUS): nagy meglepésre győzni tudtak Temesváron (egy német gyökerű jelöltjük, Dominic Fritz verte meg nagyon a regnáló polgármestert), Brassóban, Bákóban, Gyulafehérváron, a főváros két kerületében és sok más helyen. Jobboldali főpolgármestere lesz Bukarestnek, és még olyan megyében is sikerült legyőzni a szociáldemokraták oligarcháit, mint Vrancea, ahol emberemlékezet óta mindig a PSD győzött.