Mégsem koronavírusosak a lengyelországi nyércek?

Mégsem koronavírusosak a lengyelországi nyércek?

Nyérc (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi információkkal ellentétben a hivatalos vizsgálat nem igazolta az észak-lengyelországi nyércek új koronavírus-fertőzöttségét – idézi az MTI Grzegorz Puda lengyel mezőgazdasági minisztert.

A tárcavezető azután rendelte el az állatorvosi hatóság vizsgálatát, hogy hétfőn a Gdanski Orvostudományi Egyetem bejelentése szerint az egyetem kutatói a SARS-CoV-2 vírus első nyolc lengyelországi fertőzését állapították meg nyércek között a Pomerániai vajdaság területén működő egyik farmon.

A mezőgazdasági miniszter aláhúzta: csak a hivatalos állatorvosi laboratórium vizsgálata fogadható el hitelesnek.

A gdanski kutatókétól eltérő eredményre jutó állatorvosi intézet igazgatója közölte: nem erősítették meg „a média által korábban ismertetett kutatások eredményét”. A lengyelországi nyérctelepeken jelenleg nincs koronavírus – szögezte le az igazgató, hozzátéve: mindazonáltal a szóban forgó pomerániai farmon „az utóbbi napokban fennálló helyzet miatt” folyamatosan ellenőrzik a nyércállományt.

A SARS-CoV-2 vírust korábban többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken azonosították.

Lengyelországban közel 900 nyércfarm működik, amelyek 8-10 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Dániában, ahol a világ egyik legnagyobb nyércállományát tartják, mintegy 17 millió állatot kell leölni, mert több nyérctelepen a koronavírus egy olyan egyedi mutációját fedezték fel a tudósok, amely mérsékelten csökkent érzékenységet mutat az antitestekkel szemben és bizonyíthatóan emberekre is átterjedt. Emiatt fennáll a veszély, hogy egy jövőbeli oltás nem véd majd a vírus ezen mutálódott formájával szemben.

Dániában egyébként mintegy 1100 tenyésztő veszítette el a megélhetését egyik napról a másikra, a válságba pedig belebukott a dán mezőgazdasági miniszter, mert törvénytelen utasítást adott az ország nyércállományának levágására.