Megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe, az Antonov An–225-ös

Megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe, az Antonov An–225-ös

Fotó: Flickr.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oroszok megsemmisítették a világ legnagyobb repülőgépét, az Antonov AN–225-öst „Mriya”-t – közölte Twitteren az ukrán külügyminiszter. Dmitro Kuleba azt írta, „az oroszok megsemmisíthetik a Mriyát, de soha nem fogják tudni elpusztítani álmunkat, ami egy erős, független és demokratikus európai állam”. – Győzni fogunk! – zárta tweetjét a külügyminiszter.

Napokkal ezelőtt, február 24-én már híre ment, hogy a repülőgép megsérült az orosz támadásokban, ám akkor ezt az Antonov vállalat cáfolta. Egy nappal később ugyanakkor már azt közölte a repülőgépgyár, hogy nincs információjuk a légijármű állapotáról, amelyet a háború kitörése a Hosztomel repülőtéren ért, ahol karbantartási munkákat végeztek rajta. Vasárnap a közösségi médiában meg nem erősített képek kezdtek el terjedni a hosztomeli repülőtér hangárjában felgyújtott és valószínűleg megsemmisült repülőgépről.

A repülőgépet a Szovjetunió utolsó éveiben tervezték, eredeti küldetése a szovjet űrprogram űrsiklója, a Buran szállítása lett volna. Az An–225-ös először 1988-ban emelkedett a levegőbe, a Buran-program leállásával azonban feladat nélkül maradt, majd teherszállító repülőgépként teljesített szolgálatot többszöri fejlesztések révén egészen 2022-ig.

A Mriya törzshossza 84 méter, szárnyfesztávolsága 88,4 méter volt, maximális felszállótömege 650 tonnához közelített. Ahogy arra az Aeropark Facebook-oldala emlékeztet, az An–225-ös egyetlen alkalommal, 2008-ban járt Ferihegyen, az óriásgép akkor a Mol megrendelésére érkezett Budapestre.

Percről percre tudósításunkat az orosz–ukrán háborúról itt olvashatja.