Megszökött az amerikai haditengerészet legnagyobb korrupciós botrányának főszereplője

Megszökött az amerikai haditengerészet legnagyobb korrupciós botrányának főszereplője

Leonard Francis (Fotó: Leonard Francis/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leonard Francis (ismert nevén: „Kövér Leonard”), az amerikai haderők korábbi szerződéses partnere, aki a haditengerészetének eddigi legnagyobb korrupciós botrányának a kulcsfigurája, levágta a bokájáról a GPS nyomkövetőt, és megszökött San Diegó-i házi őrizetéből. A bíróság három hét múlva hozott volna döntést a büntetőügyében.

Amikor elmentek a rendőrök Francis házához, hogy ellenőrizzék a férfit, csak a hűlt helyét találták, és a levágott nyomkövetőt. A szomszédok szerint korábban számos teherautó érkezett a házhoz, vagyis úgy tűnik, a férfi nem kétségbeesetten menekült, hanem elköltözött.

Francis még 2015-ben bűnösnek vallotta magát vesztegetés és csalás bűntettében. A két évvel korábban indult korrupciós nyomozás (amely filmbe illő módon a Csendes-óceán partvidékének számos kikötőjére és nagyvárosára, például Tokióra, Szingapúrra, Bangkokra és Manilára is kiterjedt) feltárta, hogy több tengerésztiszt is pénzbeli, illetve természetbeli (prostituáltak formájában) megvesztegetést fogadott el Francistől, cserébe pedig szándékosan olyan kikötőkben kötöttek ki az általuk parancsnokolt hajókkal, ahol Francis partnereitől vették igénybe a kikötői szolgáltatásokat (például raktározást és hajóvontatást).

Számos magas rangú tengerészt letartóztattak a kitört botrány során. Az ügyben az amerikai televíziós sorozatból ismert NCIS (Tengerészeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat) nyomoz.

(CNN)