Megteltek élettel az ausztrál bárok

Megteltek élettel az ausztrál bárok

Egy újranyitó hely a fővárosban (Fotó: Instagram/Cheers Bar Sydney)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több hónapnyi kemény lezárás, száz nap után októberben végül nyitott Sydney, felszabadult ausztrálok lepték el a bárokat, a fodrászüzleteket és a szépségszalonokat – derült ki a brit The Guardian cikkéből. A szigetállam fővárosában nyár elején vezettek be kemény korlátozásokat, hivatkozva a delta vírusvariáns megérkezésére. Ausztráliát előzőleg egy évig elkerülte a járvány, majd – a szezonalitásnak megfelelően – épp akkor tért vissza, mint tavaly. Ausztrália erre újra kemény intézkedésekkel reagált, amit viszont sokan erősen kritizáltak.

A korlátozások hatására elszabadultak az indulatok többek közt Melbourne-ben is, a rendőrség könnygázzal ment neki a több ezres tüntető tömegnek. Eközben Sydney-ben már katonákat is bevetettek, hogy otthon tartsák az embereket. A BBC egyik cikkében megszólalt egy beoltott amerikai házaspár is, akiknek hiába voltak folyamatosan negatív tesztjeik is, nem utazhattak be Queensland államba, hogy meglátogassák a férfi ott haldokló édesapját. Ausztrália a járvány kirobbanása után lezárta határait, tavaly óta szinte lehetetlen beutazni. Még az ausztrálok sem igen hagyhatták el nemhogy az országot, de a szigorúbb korlátozások bevezetése után lakóhelyük környezetét sem. Emiatt a legnagyobb lapok is felvetették, hogy Ausztrália túl sok szabadságot adott fel, ami már kevésbé fér bele a liberális demokrácia keretei közé. 

Sydney most 106 nap után nyitott, az ausztrálok pedig annak ellenére lepték el a nyitva tartó helyeket, hogy kifejezetten hideg idővel indult a hét, és még az eső is esett. Megnyitottak a kávézók, az edzőtermek, a borbély- és szépségszalonok, többen a szabadság napjaként köszöntötték a nyitást. Sokan már percekkel éjfél előtt beálltak az üzletek előtti sorokba, hogy négy hónap után végre beltéren vásárolhassanak.

A nyitás ugyanakkor egyelőre csak azokra vonatkozik, akik megkapták mindkét oltásukat. Új-Dél-Wales teljes menetrendet dolgozott ki, hogy mikor hogyan nyithatnak a következőkben, a hétfői volt az első lépés. A most nyitó helyeknek viszont szigorú létszám-korlátozásokkal, illetve maszkkötelezettséggel kell számoljanak. Eddig maximum öt kilométeres távolságban hagyhatták el az ausztrálok otthonaikat, most ezt feloldották. Mostantól engedélyezik, hogy az emberek tíz főt fogadjanak az otthonaikban, illetve hogy harmincan összegyűljenek közterületeken.

A határokat továbbra sem nyitották meg a külföldről érkezők előtt. Új-Dél-Wales miniszterelnöke, Dominic Perrottet viszont arról beszélt most már: „Nem élhetünk úgy, mint egy remete királyság a világ túlfelén”. A szándék az, hogy végre feloldják a korlátozások nagy részét. Érzékelik annak súlyosságát is, hogy az államon kívül rekedt ausztrálok sem igazán térhettek a járvány kirobbanása óta haza.

A cél mostanra a hetven százalékos átoltottság elérése volt. Hétfőig 73,5 százalék azon tizenhat év felettiek aránya, akiket teljesen beoltottak, 90,3 százaléknyian pedig már felvették az első oltásukat.