Megtiltották az iskolai maszkviselés kötelezővé tételét, vizsgálat indult ellenük

Megtiltották az iskolai maszkviselés kötelezővé tételét, vizsgálat indult ellenük

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálatot indított az amerikai oktatási minisztérium öt olyan tagállam ellen, amelyben a helyi törvényhozás megtiltotta az iskolai maszkviselés kötelezővé tételét. Arra kíváncsi a tárca, hogy éri-e diszkrimináció a fogyatékkal élő vagy valamilyen betegségben szenvedő diákokat – jelentette hétfőn az amerikai sajtó.

Az oktatási tárca állampolgári jogi hivatala (OCR) levélben tudakolta Iowa, Oklahoma, Dél-Karolina, Tennessee és Utah államok iskolavezetőitől, hogy ha nem tehetik kötelezővé a maszkviselést, akkor más módon meg tudják-e védeni a diákokat, különösen a fogyatékkal élőket a koronavírus-fertőzéstől. A hivatal szerint ha az iskolák nem tehetik kötelezővé a maszkviselést, akkor akadályoztatva lehetnek abban, hogy törvényi kötelezettségüknél fogva biztosítsák az egyenlő bánásmódot és oktatási feltételeket a fogyatékkal élő diákoknak, akik fokozottan ki vannak téve a megbetegedés veszélyének.

Arizona, Arkansas, Florida és Texas ellen egyelőre azért nem indítottak vizsgálatot, mert bár ezek az államok is megtiltották az iskolai maszkviselés kötelező tételét, egyelőre nem alkalmazzák a törvényt – tette hozzá a hivatal a levélben.

Miguel Cardona oktatási miniszter magyarázatként közölte: szülők fordultak azzal a panasszal a tárcához, hogy a maszkviselés kötelezővé tételének tilalma veszélyezteti fogyatékkal élő gyerekeiket, és nem biztosít nekik egyenlő feltételeket a személyes részvétellel folyó tanulásban.

(MTI)