Megugrott az ukrán nyelv iránti érdeklődés

Megugrott az ukrán nyelv iránti érdeklődés

Ukrán zászló az Európai Parlament 2022. március 1-i ülésén (Fotó: Európai Parlament/Daina Le Lardic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre többen tanulják az ukrán nyelvet azok közül is, akik korábban úgy érezték, csupán afféle mezei dialektusról van szó, és épp elég az orosz nyelvet ismerni. Erről írt cikkében a brit The Guardian, egy befektetési cég kelet-európai csoportvezetőjét említve többek között. Scott Richards az orosz invázió előtt tervezte már, hogy Kijevbe költözzön, és bár most ez nincs napirenden, mégis belefogott egy intenzív ukrán nyelvtanfolyamba. Mint mondta, ukránul szeretne beszélni az ukránokkal, ünnepelve a kultúrájukat, a szabadságukat és a hihetetlen bátorságukat.

A Guardian megemlítette, hogy Vlagyimir Putyin háborúja Ukrajna ellen abból az elképzelésből indul ki, hogy nem is létezik önálló ukrán identitás. Ez pedig csak felpörgette az érdeklődést az ukrán kultúra, így persze az ukrán nyelv iránt. Az egykori szovjet, illetve orosz birodalom előszeretettel nyomta el, paraszti dialektusnak minősítve a nyelvet. Ha pedig eddig nem sikerült mindezzel globálisan ellentétes hatást kiváltani, hát most igen.

A Duolingo 577 százalékos növekedésről számolt be az ukránul tanuló felhasználókat illetően. Csak Lengyelországban 2677 százalékos a növekedés, nem függetlenül persze attól, hogy a háború kirobbanása óta több mint kétmillió ukrán menekültet fogadtak be.

Megszólalt a cikkben az orosz szülőkkel rendelkező kanadai Polina Levina is, akinek a nagymamája Harkivből származik. Levina két évet töltött Donyeckben és Kijevben, emberi jogi ügyeken dolgozott az ENSZ-szel, és mindeddig úgy volt vele, hogy folyékonyan beszélni oroszul épp elég, hogy megértesse magát. Most már úgy látja, ukránul is meg kell tanulnia.

Több nyelvtanulós platform kiterjesztette az ukránnal kapcsolatos szolgáltatásait. A LingQ például ingyenes hozzáférést biztosít az ukrán nyelvleckéket, és prémium hozzáférést ad azoknak az ukránoknak, akik más nyelvet tanulnának. A MyCoolClass szintén egyszerűsítette platformját az ukrajnai tanárok számára. A Duolingo pedig az ukrán nyelv tanulásából származó hirdetési bevételeket felajánlotta következő évi segélyakciók finanszírozására.