Megvan a Biden-Putyin találkozó időpontja

Megvan a Biden-Putyin találkozó időpontja

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Keleti Termében 2021. március 25-én (Fotó: MTI/EPA/SIPA USA pool/Oliver Contreras)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 16-án Genfben lesz Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozója – közölte kedden a Kreml. Egyben ez lesz Putyin és Biden elnöki minőségben tartandó első személyes megbeszélése, de már korábban is összefutottak egymással. Biden alelnökként 2011-ben nézett először szembe Putyinnal, ami után kijelentette az orosz vezetőnek: „Nem hiszem, hogy Önnek lenne lelke”.

Putyin Biden hivatali elődjével, Donald Trumppal mindössze egy alkalommal, 2018-ban Helsinkiben találkozott.

A Fehér Ház közlése szerint Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó még hétfőn Genfben egyezett meg az államfői szintű találkozóról főnökeik nevében – írja a CNN.

A megbeszélésen számos fontos globális ügyről tárgyalnak majd, így a koronavírus-járványról és a különféle regionális konfliktusokról. – A felek arra törekszenek, hogy helyreállítsák az amerikai-orosz viszony stabilitását és kiszámíthatóságát – derül ki a Fehér Ház közleményéből.

Patrusev és Sullivan egyeztetése a második magas szintű találkozó volt orosz és amerikai tisztségviselők között egy héten belül, előzőleg Antony Blinken amerikai külügyminiszter Szergej Lavrov orosz hivatali kollégájával találkozott az izlandi Reykjavíkban május 19-én, az Északi-sarkvidéki Tanács miniszteri találkozójának alkalmával.  

Biden április 13-án az általa kezdeményezett telefonbeszélgetésben javasolt orosz hivatali partnerének egy Európában tartandó csúcstalálkozót – idézi fel az MTI. Ezt azután tette, hogy március 17-én, egy amerikai televíziós műsorban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, majd nem reagált az orosz államfő egy nappal később tett, nyilvános online tárgyalásra vonatkozó ajánlatára.

Április 15-én az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, kiutasítva 10 diplomatát, feketelistára téve természetes és jogi személyeket, valamint megtiltva amerikai vállalatoknak, hogy június 14. után közvetlenül vásároljanak az orosz központi bank, az államkincstár vagy a pénzügyminisztérium által kibocsátott orosz adósságot.

Oroszország április 16-án tíz amerikai diplomata kiutasításával és a területén lévő amerikai missziókra vonatkozó szabályok megszigorításával válaszolt, valamint nyolc jelenlegi és volt magas rangú amerikai tisztségviselőt tett feketelistára.