Megvétózta a NATO nagyköveteinek nyilatkozatát Magyarország

Megvétózta a NATO nagyköveteinek nyilatkozatát Magyarország

Budapest, 2019. október 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendezésében tartott Eurázsia Fórumon a Hilton Budapest Hotelben 2019. október 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország - jelentette be a Szijjártó Péter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen szerdán, Budapesten. Az MTI összefoglalója szerint a miniszter hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megakadályozta.

A hosszú előkészítő munka során a magyar kormány számos javaslatot tett arra, hogy a nyilatkozat tartalmazzon olyan kitételeket, amelyek köteleznék Ukrajnát a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására – fejtegette. 

„Szerettük volna, ha ebben a közös nyilatkozatban szerepeljen olyan mondat, amely tartalmazza, hogy az ukránoknak teljesíteniük kell kötelezettségeiket, amelyeket nemzetközi jogszabályok, illetve nemzetközi szervezetek előírnak. Olyan javaslatot is tettünk, amely az Európa Tanácsra, illetve az ENSZ-re hivatkozik kisebbségi ügyekben. Ezeket a javaslatokat nem fogadták el, így nem tehettünk mást"

– mondta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte: a 150 ezres kárpátaljai magyar kisebbség érdeke az óceán túloldalán nem olyan fontos, de „mi itt élünk Közép-kelet Európában, egy magyar ember érdeke is elég ahhoz, hogy kiálljunk érte". Szavai szerint Magyarország világossá tette: a NATO-n belüli minimális szövetségi szolidaritás az lenne, hogy egy ilyen közös nyilatkozat mondjon valamit az egyik tagállamhoz tartozó kisebbség jogfosztásáról, és szögezze le a jogok visszaállítását. 

A magyar diplomácia korábban is okozott meghökkenést vétóval. Legutóbb az EU-ben keltett felzúdulást, hogy a tagországok közül egyedül Magyarország blokkolta a kurdok elleni török támadást elítélő nyilatkozatot.

Szijjártó Péter egyébként már tárgyalt Denis Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel, aki az orosz elnöki delegáció tagjaként érkezett Magyarországra és fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját is.

 A miniszteri találkozóval kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint Szijjártó azt mondta: a magyar-orosz ipari együttműködés jelentős mértékben hozzájárul a magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartásához – A magyar vállalatok folyamatosan növelik piaci részesedésüket Oroszországban a mezőgazdasági, az élelmiszeripari, a gyógyszeripari és az orvosiműszer-piacon. Az együttműködésünket most egy új dimenzióba léptetjük azáltal, hogy az eddig is komoly magyar műszaki hozzájárulással zajló orosz űripari és űrkutatási missziókról egy államközi megállapodást kötünk – jelentette ki, megjegyezve: az egyezménynek köszönhetően Magyarország nagyobb részt vállalhat az elkövetkező években a világűr békés célú használatában.