Melitopol polgármestere: Ukrajna a magyarok értékeiért is harcol

Melitopol polgármestere: Ukrajna a magyarok értékeiért is harcol

Korábbi tüntetés résztvevői Melitopolban a polgármester elrabolása ellen

Fotó: Guardian.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kapituláció nem béke, soha nem fogják megadni magukat – erről beszélt újságírók, többek között a HVG.hu munkatársa előtt Strasbourgban Melitopol polgármestere. Ivan Fedorov volt az, akit a háború elején elraboltak az orosz csapatok, hogy aztán egy hétre rá fogolycserével szabaduljon. Börtönben töltött napjairól azt mondta, ha valakit partizánnak vagy ellenállónak hittek, akkor eltörték a karját, betörték a fejét. Közben pedig arra gondolt, hogy az ő cellájába is bármikor bemehetnek, és ugyanezt tehetik vele. A polgármester érdekében Volodimir Zelenszkij járt közben, kilenc orosz katonát adtak érte. Fedorov a történtek óta sok időt tölt külföldön, decemberben pedig átvette a „bátor ukrán népnek”odaítélt Szaharov-díjat.

Fedorov elmondása szerint a megszállt területeken jelenleg az élelem, a gyógyszerek, valamint az egészségügyi ellátás hiánya jelentik a legnagyobb problémát. „A kórházakat az oroszok a katonáknak tartják fenn, de a legtöbből már korábban elmenekültek az orvosok, mert senki nem tudja garantálni a biztonságukat. Az emberek nyolcvan százalékának megszűnt az állása, így fizetésük sincs” – fejtette ki Fedorov. Adatai szerint eddig nagyjából hétszáz helybélit raboltak el az oroszok, volt, akit három napra, mást egyenesen fél évre. Akadtak olyanok is, akiket deportáltak.

Folyamatosan kérik állampolgáraikat, hogy hagyják el a megszállt területeket, de ez most még kevésbé egyszerű. Az oroszok erre szinte semmi esélyt nem adnak, a hatvan alatti férfiakat pedig be is akarják sorozni az orosz seregbe. Korábban napi ezer ember is távozni tudott, most már csak heti nagyjából kétszázan. Nem is optimista azt illetően, mi történne, ha esetleg felszabadulna a város. Tart attól, hogy az infrastruktúra és a biztonság hiánya miatt sem térhetnek vissza az emberek otthonaikba. Úgy véli ennek ellenére, hogy jövőre vége lehet a háborúnak.

Fedorov nyilatkozott Magyarország kapcsán is azt a kérdést feltéve: „Mit éreznének a magyarok, ha Szlovákia megpróbálná »felszabadítani« Magyarországot, és ehhez nemlétező problémákra hivatkozna?”. A településvezető nemcsak Orbán Viktort, de az egész magyar nemzetet hibáztatja, amiért megválasztotta a Fideszt hatalomra. Szerinte a magyar kormányfő álláspontja nem konstruktív és nem demokratikus. „Nem csak a magyar kormány, mi is békét akarunk. De milyet? A kapituláció nem béke, soha nem fogjuk megadni magunkat, és nem csak mi, az egész világ látja, hogy ez lehetetlen. Ukrajna nemcsak magáért, hanem az értékekért, a magyarok értékeiért is harcol” – fejtegette.