Meloni: Mindenkiért kormányzunk és nem áruljuk el a belénk vetett bizalmat

Meloni: Mindenkiért kormányzunk és nem áruljuk el a belénk vetett bizalmat

Giorgia Meloni, a nacionalista-jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője beszédet mond az előrehozott parlamenti választások estéjén az FdI római székházában 2022. szeptember 25-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenkiért kormányzunk és nem áruljuk el a belénk vetett bizalmat – erről beszélt a választási győzelmüket követően Olaszország leendő új kormányfője, Giorgia Meloni. „Ha a nemzet kormányzásával bíztak meg bennünket, akkor azt mindenkiért tesszük, egyesítjük az embereket, és a legtöbbet hozzuk ki abból, ami összeköt, s nem azt nézzük, ami elválaszt. Nem a célvonalon vagyunk, hanem a végállomáson. Holnaptól meg kell mutatnunk, mennyit érünk. A kihívás az, hogy az emberek ismét higgyenek az intézményekben. Túl sok olasz döntött úgy, hogy nem bízik (a politikában). Újra kell tehát építeni az állam és az állampolgár közötti kapcsolatot” – mondta Meloni. Ez utóbbival arra utalt, hogy a 63,95 százalékos részvételi arány minden idők legalacsonyabb mutatója Olaszországban.

A vasárnap éjjeli urnazárást követően kiadott exit poll előzetesek szerint a Meloni vezette nacionalista-jobboldali Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini fémjelezte Liga és a veterán, minden hájjal megkent volt kormányfő, Silvio Berlusconi Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártja alkotta hármas szövetség nyerte a vasárnap megrendezett előre hozott parlamenti választásokat Olaszországban.

Noha a végeredményre feltehetően keddig is várni kell, a nacionalista-jobboldal legkomolyabb kihívója, a Demokrata Párt (PD) dominálta baloldali választási szövetség már hétfő hajnalban elismerte a vereségét. „Ez egy szomorú este az ország számára” – kommentálta az exit poll eredményeket a PD alsóházi frakcióvezetője. Debora Serracchiani szerint ugyan a választásoknak köszönhetően a jobboldal többséget szerzett a parlamentben, ám nem szerzett többséget Olaszországban.

Az előzetesek szerint a Meloni-féle blokk a voksok 41-45 százalékát szerezte meg. Az olasz közszolgálati ANSA hírügynökség előrejelzése szerint a jobboldali tömbnek 227-257 fős többsége lesz a 400 fősre karcsúsított olasz alsóházban. A választási törvény szerint a második helyre befutó baloldal 78-98 hellyel számolhat.

A harmadik helyre befutó euroszkeptikus, korrupció- és elitellenes, a közvetlen demokráciát és a környezetvédelmet fontosnak tartó Öt Csillag Mozgalom (M5S) 13,5-17,5 százaléka azt jelenti, hogy a koalíciós partnerként több kormányban is résztvevő M5S várhatóan 36-56 mandátummal számolhat. Az ötcsillagosok színeiben 2018 és 2021 februárja között miniszterelnök Giuseppe Conte elégedetten értékelt. „Mindenki azt mondja, megvertek minket, ám mi leszünk a harmadik legnagyobb frakció a törvényhozásban, így nagy lesz a felelősségünk” – mondta Conte. (A 2021 februárjában felálló Draghi-kormány azt követően omlott össze, hogy idén júliusban a Liga mellett többek között az M5S is kihátrált a koalícióból.) Az Öt Csillag Mozgalom vezetője azt is aláhúzta, hogy az M5S keményen harcolni fog egy jövőbeli jobbközép kormány minden olyan ajánlatával szemben, amely a minimálbér-juttatás megszüntetésére irányulna.

Az már most látszik, hogy a választások egyértelmű nyertese az FdI: Meloniék egyedül hozták a jobboldali szövetség szavazatainak több mint felét. A La Stampa napilap választási elemzése szerint a Salvini-féle Liga „összeomlott”. A trióban kormányzó két partner, a Liga és a Forza Italia elvesztette korábbi szavazóinak a felét. Salviniékra 17,6 százalék helyett már csak az urnák elé járulók 9 százaléka voksolt, míg Berlusconiékra 14,4 helyett 8,2 százalék. Meloniék ezzel szemben úgy feljöttek, „mint a talajvíz”: a 2018-as 4,3 százalék után – amellyel sikerült megugraniuk a bejutáshoz szükséges 3 százalékot – most akár 26,4 százalékot is bezsebelhettek.

– Giorgia Meloni bátornak, lojálisnak és komolynak bizonyult, amikor konstruktív, hazafias ellenzéket vezetett, és úgy gondolom, hogy ezt az irányvonalat továbbra is alkalmazni fogjuk a kormányban. A várható eredmények fényében egy jobboldali többséggel a törvényhozásban
úgy gondoljuk, meg tudjuk mutatni az olasz népnek, hogy megérdemlünk egy lehetőséget a kormányzásban” – reagált a választási eredményekre az Olasz Testvérek alsóházi frakcióvezetője, a párt alelnöki posztját is betöltő Francesco Lollobrigida.

Miközben a nemzetközi sajtó Olaszország fasizálódásáról beszél, prominens olasz közszereplők közül akadnak, akik jelezték, nem kellene ennyire feketén-fehér látni a dolgokat. Az ismert olasz filozófus, a korábban több baloldali formációban is politizáló Massimo Cacciari a La Stampának adott interjújában leszögezte: „Fasiszták lettünk? Ez hülyeség. A baloldal egy mentális katasztrófa áldozata lett!”

Ennél átfogóbb elemzést adott Meloni győzelmének hátteréről Pietrangelo Buttafuoco. Az ismert újságíró, tévés a liberális La Repubblica napilapnak nyilatkozva kifejtette, Meloni a Tolkien-generáció megnyerésével aratott győzelmet, és hozta el a kormányrudat az FdI-nek, utalva azokra az olaszországi „hobbittáborokra”, ahol az FdI leendő főnöke és generációja kultikus csodálatot táplált a Gyűrűk ura univerzum írójának munkája iránt. De kicsit komolyabbra fordítva a szót, Buttafuoco arról beszélt: ez a tengerpartokon ejtőző olasz középosztály győzelme a szemöldöküket állandón felhúzó liberális felsőbb osztályokkal szemben. „Ezt egy volt bébiszitter csinálta, aki megvetette a római felsőbb osztályok összes kis hölgyét.
Giorgia nem azért diadalmaskodott, mert jobboldali vagy egy politikai közösség feje, hanem azért, mert egy kollektív elvárás végállomása lett.
Meloni körül egy olyan elvárás alakult ki a hatalmi rendszereken kívüli olaszok részéről, amelyben önmagukat látták benne” – véli a tévés-újságíró, aki szerint épp ez lett a leendő kormányfő sikerének titka.

Az új kabinetnek egyébként szinte azonnal bele kell vetnie magát a kormányzásba, többek között azért, hogy időben el tudják készíteni az ország 2023-as büdzséjét. Guido Crosetto, az FdI társalapítója hétfőn azt mondta, hogy a hivatalba lépő jobbközép kormány a leköszönő miniszterelnökkel, Mario Draghival együtt fog dolgozni, hogy időben elkészüljön a 2023-as költségvetési törvény. „A költségvetési törvényt október 16-án kell elküldeni Brüsszelbe. Az új kormánynak tehát egy nap áll rendelkezésére (a hatalomátvétel után). Éppen ezért úgy gondolom, hogy sok múlik a régi kabinet és az újonnan megválasztott közötti párbeszéden, ezért azon dolgoznunk, hogy együttműködve mindez sikerüljön” – idézte az ANSA Crosettót.