Menekülnek a turisták Horvátországból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül kellemetlen helyzetbe került az a körülbelül 20 ezer brit turista, akik úgy döntöttek idén, hogy Horvátországban pihenik ki az év fáradalmait. Ugyanis ahogy újabb és újabb rekordot döntött déli szomszédunknál az új fertőzöttek száma, egyre több ország döntött úgy, hogy szigorítja a Horvátországból való visszatérést a koronavírus-járvány miatt. Ezen országok közé tartozik az Egyesült Királyság is, ahová a rendelkezés értelmében azoknak, akik legkésőbb hétfőig visszaérkeznek a hazájukba, még nem kötelező a karantén, akik viszont késnek, azoknak 14 napon keresztül karanténban kell lenniük.

Ám hogy a helyzet még ennél is nehezebb legyen a Horvátországban nyaraló brit állampolgároknak, a repülőtársaságok most rendkívül magas áron adják a jegyeiket, így a Zágráb és London között közlekedő British Airways-nél 286 fontba kerül egy repülőjegy, de az sem ússza meg sokkal kevesebb költséggel, aki az olcsóbb Eurowings-et választja, ott 230 font ugyanez a jegy. Persze emellett más járatok is közlekednek a két főváros között, csakhogy ezeknél az átszállás miatt már nem lehetséges időben visszaérni az Egyesült Királyságba, mielőtt életbe lépne a szigorítás.

Mint ahogy pénteken megírtuk, Horvátországban a legtöbb új esetet Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták, de az előbbiek is nagyrészt a tengerparti nyaraláshoz kötődnek. Mint kiderült, a vírus a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed és a fiatalok a legfőbb terjesztők. Ezért a horvátországi válságstáb még korábban úgy döntött, hogy az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig tarthatnak nyitva és zárt térben nem rendezhetnek bulikat. Csakhogy a fiatalok nagyon sok esetben a szórakozóhelyek bezárása után átvonultak az éttermekbe, sőt azok a szórakozóhelyek, amelyeknek be kellett volna zárniuk, hajós partikat szerveztek a tengeren.

De nem csak a brit turisták életét nehezítik meg a mostani szigorítások. A zágrábi Index.hr néhány napja írta meg, hogy a szlovén szigorítások miatt a szlovén turisták is tömegesen indultak meg hazafelé, így a határátkelőkön kilométeres menetoszlopok alakultak ki, különösen a macelji, a plovanijai és a kasteli átlelőnél. Érdekes, hogy amíg a szigorítások miatt Bosznia-Hercegovina felé is hosszú sorok alakultak ki, addig Magyarország irányába nem kell várakozni – ellenben a Horvátországba való beutazáskor igen.

És bár mostanra valamelyest csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban, ez már aligha fog változtatni a Horvátországból érkezőkre vonatkozó szigorúbb szabályozáson. A horvát kormány ezért most úgy döntött, hogy további szigorításokat vezet be Split-Dalmát megyére. Így hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.